The West Wing

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The West Wing
Formatpolitička serija
KreatorAaron Sorkin
NastupajuAlan Alda
Stockard Channing
Kristin Chenoweth
Dulé Hill
Allison Janney
Moira Kelly
Rob Lowe
Joshua Malina
Mary McCormack
Janel Moloney
Richard Schiff
Martin Sheen
Jimmy Smits
John Spencer
Bradley Whitford
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj serijala7
Broj epizoda156 (uključujući dvije specijalne epizode) (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje42 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje22.9. 1999. – 14.5. 2006.
Eksterni linkovi
Službene stranice

The West Wing je američka dramska TV serija koju je stvorio Aaron Sorkin a koja se originalno emitirala na programu NBC-a od 1999. do 2006.Radnja je bila smještena u Zapadno krilo Bijele luće, lokaciju Ovalnog ureda i ureda predsjedničkog osoblja za vrijeme fiktivne demokratske administracije Josiaha Bartleta (Martin Sheen).

The West Wing je producuirala Warner Bros. Television. Prve četiri sezone ju je producirao Sorkin zajedno sa Thomasom Schlammeom. Nakon četvrte sezone ju je producirao John Wells.

Serija je primala niz pohvala od strane američkih TV-kritičara, profesora političkih nauka i bivših članova osoblja Bijele kuće. Također je osvojila dva Zlatna globusa i 26 Emmyja izjednačivši se s Hill Street Bluesom kao dramska serija s najviše Emmyja. To uključuje četiri uzastopna Emmyja za najbolju drasku seriju (2000–2003).[1]

Tvorac serije Sorkin bio je poznat kao vatreni pristaša predsjednika Billa Clintona i mnogi su seriju tumačili kao apologetski i/li idealizirani prikaz Clintonove administracije. Serija je zbog toga u prvim sezonama često bila kritizirana kao prikrivena propaganda Demokratske stranke, pogotovo njenog liberalnog i lijevog krila. Dijelom zbog tih kritika, a dijelom zbog slabe gledanosti, producenti su nastojali dati nešto uravnoteženiji pristup, uvodeći republikanske likove kao pozitivce, odnosno davati prostor političkim stavovima bližima centru. Sorkin je nakon četiri sezone napustio seriju zbog sukoba s Warner Brosom. Usprkos toga, serija nije imala veliku gledanost, ali je ostala na programu pod izgovorom da je rado gleda publika s najviše novca, odnosno mladi - kategorije najzanimljivije oglašivačima. Serija je završila s neizvjesnom, ali za američke standade nevjerojatno džentlmenskom predsjedničkom utrkom između liberalnog demokratskog kandidata Toma Santosa (Jimmy Smits) i umjerenog republikanca Arnolda Vinicka (Alan Alda).

Reference[uredi | uredi kod]

  1. "Awards for The West Wing" IMDB.com. pristup 10.12. 2005.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

Službene stranice
Opće
Članci
Prethodi:
The Practice
Emmy za najbolju dramsku seriju
2000–2003
Slijedi:
The Sopranos
Prethodi:
The Sopranos
Zlatni globus za najbolju dramsku TV-seriju
2001
Slijedi:
Six Feet Under