Mission: Impossible

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Mission: Impossible (razvrstavanje).
Mission: Impossible
Formatšpijunska serija
KreatorBruce Geller
NastupajuSteven Hill
Barbara Bain
Greg Morris
Peter Lupus
Peter Graves
Martin Landau
Leonard Nimoy
Lesley Ann Warren
Sam Elliott
Lynda Day George
Kompozitor(i)Lalo Schifrin
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj serijala7
Broj epizoda171 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje1 sat (s reklamama)
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje17.9. 1966. – 30.3. 1973.
Kronologija
SlijediMission: Impossible (TV serija 1988)

Mission: Impossible ili Nemoguća misija (ponekad navođena kao Mission: Impossible: The Original Series) je američka TV serija koja je prikazivala misije fiktivnog tima američkih tajnih vladinih agenta poznatih kao Impossible Missions Force (IMF). Na čelu IMF-a je bio Jim Phelps koga je glumio Peter Graves.

Serija se emitirala na programu CBS-a od septembra 1966. do marta 1973. Ponovno je snimana kao Mission: Impossible (TV serija 1988) te emitirana na programu ABC-a od 1988. do 1990. Kasnija je poslužila kao predložak seriji popularnih filmova s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi od 1990-ih do 2010-ih.

Uvodna muzička tema koju je napisao Lalo Schifrin smatra se jednom od najpoznatijih i najprepoznatljivijih u historiji televizije.

Pregled[uredi | uredi kod]

Serija, koju je osmislio producent Bruce Geller, pratila je rad Impossible Mission Force (doslovno Odred za nemoguće misije) - tima tajnih agenata vlade SAD koji je obavljao najdelikatnije i najopasnije misije. Karakteristika serije je bila u tome da članovi tima nisu bili stalni, odnosno postojao je tek vođa koji je za svaku misiju okupljao članove čiji bi talent, odnosno specijalnost odgovarao njenoj prirodi. Misije su se obično ticale nastojanja da se spriječe planovi hladnoratovskih protivnika SAD i svakojakih korumpiranih diktatora u Trećem svijetu, ali su u kasnijim sezonama mete IMF-a postali pripadnici organiziranog kriminala.

Geller je inzistirao na tome da se epizode isključivo bave zapletom - odnosno načinom na koji IMF, najčešće korištenjem složenih prevara i visokotehnoloških sprava, obavlja misije - a da se zanemari razvoj likova. To je omogućilo veću fleksibilnost glumačke postave, ali i pridržavanje formule koja je sadržavala trodijelni uvod u svaku epizodu - scena u kojoj vođa tima dobija samouništavajuću poruku o prirodi misije, scena u kojoj se pregledavaju dosijei agenata koji bi u njoj mogli sudjelovati te scena u kojoj članovi misije u međusobnom razgovoru nastoje razraditi plan. Potonje je omogućavalo scenaristima da objasne detalje koji bi inače gledatelji smatrali rupama u zapletu.

Smatra se kako je inspiracija za seriju poslužio Topkapi, film Julesa Dassina iz 1964. godine o grupi međunarodnih kriminalaca koji planiraju izvesti "nemoguću" pljačku muzeja. Geller je iskoristio sličan mehanizam zapleta, ali je kriminalce zamijenio vladinim agentima.

Originalna lumačka postava[uredi | uredi kod]

Po redoslijedu pojavljivanja u seriji:

Glumac Lik Sezone
1 2 3 4 5 6 7
Steven Hill Danijel Brigs Glavni
Barbara Bain Sinamon Karter Glavni
Greg Morris Barnard "Barni" Kolije Glavni
Peter Lupus Vilijam "Vili" Armitejdž Glavni
Peter Graves DŽejms Felps Glavni
Martin Landau Rolin Hend Epizodni Glavni
Leonard Nimoy Paris Glavni
Lesley Ann Warren Dejna Lambert Glavni
Sam Elliott Dr. Daglas Robert Glavni Epizodni
Lynda Day George Lisa Kejsi Glavni
  • Bob Johnson kao Glas na traci (van špice, samo glas; sve sezone)

Napomena: Glumačka postava se značajno mijenjala kroz sedam godina snimanja, pa se svi gore navedeni likovi nisu pojavljivali istovremeno, a čak ni redovni članovi glumačke postave nisu nastupali u svakoj epizodi, a što je ovisilo o misiji. Najpostojaniji članovi postave su bili Morris i Lupus koji su nastupali u svim sezonama, a Graves je nastupao u svakoj sezoni osim prve. U Sezoni 4 nije bilo redovne ženske uloge, nego su se koristile različite glumice (najčešće Lee Meriwether koja je u šest epizoda glumila "Tracey"). Lik agentice Casey, pak, nije dobio ime sve dok se nije pojavila u drugoj seriji, kada je nazvana Lisa.

Nova glumačka postava[uredi | uredi kod]

GLumac Lik Sezone
1 2
Peter Graves DŽejms Felps Glavni
Thaao Penghlis Nikolas Blek Glavni
Tony Hamilton Maks Hart Glavni
Phil Morris Grant Kolije Glavni
Terry Markwell Kejsi Rendal Glavni
Jane Badler Šenon Rid Glavni

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]