The X-Files

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostala značenja v. The X-Files (razvrstavanje).
The X-Files
Thexfiles.jpg
Format Science fiction/triler/horor serija
Kreator Chris Carter
Nastupaju David Duchovny
Gillian Anderson
Mitch Pileggi
Robert Patrick
Annabeth Gish
Zemlja porijekla SAD, Kanada
Broj serijala 9
Broj epizoda 202 [1] (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje 43 min. (po epizodi)
Emitiranje
Originalni kanal FOX
Originalno prikazivanje 10.9. 1993. – 19.5. 2002.
Kronologija
Srodne emisije The Lone Gunmen
Millennium
Eksterni linkovi
Službena stranica

Dosije iks je američka televizijska serija (uglavnom naučnofantastičnog karaktera) čiji je autor Kris Karter. Serija je trajala devet sezona, od 1993. do 2002. godine, na mreži FOKS. Iz nje je 1998. proistekao film, a serija je predstavljala kritičarski i komercijalni uspeh, delom i zbog glavnih glumaca, Dejvida Dukovnija i Džilijan Anderson.

Dukovni je igrao Foksa Maldera, a Andersonova Dejnu Skali, dva agenta FBI-ja sa zadatkom da istražuju paranormalne fenomene. Sa zapletima kao što su teorije zavere o vanzemaljcima i vladina zataškavanja, serija je oponašala elemente epizoda iz nekih ranijih serija kao što su Zona sumraka i kultna serija Tvin Piks, u kojoj se Dukovni pojavio kao agent-travestit koji radi za "Narkotike". Serija je brzo postala popularna među američkim gledaocima.

Serija je popularizovala fraze kao što su "Ne veruj nikome", "Istina je negde tamo" i "Želim da verujem" čime je stekla mnoštvo obožavalaca. Obožavaoci obično dele Dosije iks priče na mitološke epizode, koje se bave dugotrajnom pričom nadoilazeće invazije vanzemaljaca, i na epizode "čudovišta nedelje", koje se bave čudnim stvorenjima i situacijama vezanim za paranormalno. Nekoliko epizoda su takođe istraživale vezu između Maldera i Skalijeve.

Nastala je i posebna grupa fanova, koji su beležili i uživali u seksualnoj tenziji između Maldera i Skalijeve. Prva epizoda u kojoj se ova tenzija vidi je "Trougao" (6x03), gde su se Malder i Skalijeva prvi put poljubili pred kamerom - ovo se u epizodi odigralo na brodu - iako se epizoda nije odigrala u stvarnosti.

Američki TV Guide označio je Dosije iks kao jednu od najvećih televizijskih serija svih vremena, te kao drugu kultnu seriju svih vremena, posle Zvezdanih staza. Kris Karter je upotrebio Dosije iks kao osnovu za jedan spin-of u istom univerzumu (Usamljeni revolveraši), za jednu seriju koja se u jednom trenutku ukrstila sa "Dosijeom iks" (Milenijum) i za, čini se nepovezani, Harsh Realm. Ove serije, međutim, nisu zadržale pažnju kritike i publike o onolikoj meri koliko i Dosije iks.

Uticaj[uredi - уреди]

Kako Karter navodi, na "Dosije iks" značajno su uticale serije Alfred Hitchcock Presents, Zonu sumraka, Night Gallery i Kolchak: The Night Stalker. Glumac Deren Makgavin, koji je igrao Karla Kolčaka u Kolchak: The Night Stalker pojavio se u dve epizode Dosijea iks kao agent Artur Dejls, lik koji je opisan kao "otac dosijea iks".

Dosije iks je inspirisao mnoge kasnije TV serije, uključujući Strange World, Burning Zone, Special Unit 2, Mysterious Ways, Carnivàle, Dark Skies i The 4400, od kojih ni jedna nije doživela popularnost Dosijea iks.

FOKS je takođe i emitovao seriju baziranu na Dosijeu iks, nazvanu Milenijum, čiji je producent takođe bio Kris Karter. Priče Milenijuma i Dosijea iks su se povremeno preplitale, a Skalijeva i Malder su se nakratko pojavili u jednoj epizodi Milenijuma. Frenk Blek, protagonista Milenijuma, kasnije se pojavio u Dosijeu iks da reši nerešene slučajeve, ali je baš u to vreme Milenijuma ukinut.

Emiji[uredi - уреди]

Tokom devet sezona emitovanja Dosije iks je osvojio dva Emija za glumu, jednog za scenario i nekoliko tehničkih nagrada.

Gluma[uredi - уреди]

Godine 1996. Piter Bojl je osvojio Emi u kategoriji Izvanredni gostujući glumac u drami za svoju tumačenje lika u epizodi "Clyde Bruckman's Final Repose" iz treće sezone.

Godine 1997. Džilijan Anderson je osvojila nagradu u kategoriji Izvanredna glavna glumica u drami za ulogu agenta Dejne Skali.

Scenario[uredi - уреди]

Godine 1996. Darin Morgan je osvojio Emi u kategoriji Izvanredno samostalno dostignuće u dramskom scenariju za epizodu "Clyde Bruckman's Final Repose". Ta epizoda je jedna od četiri visoko cenjene epizode koje je Morgan napisao za kratko vreme dok je bio u scenarističkom timu.

Tehnika[uredi - уреди]

Tokom svog emitovanja, Dosije iks je osvojio sledeće nagrade u raznim tehničkim kategorijama:

 • 1994. Izvanredno samostalno dostignuće u grafičkom dizajnu i uvodnim sekvencama
 • 1996. Izvanredno samostalno dostignuće u snimateljskom radu za seriju
 • 1996. Izvanredno samostalno dostignuće u montaži zvuka za seriju
 • 1996. Izvanredno samostalno dostignuće u zvučnom miksu za dramu
 • 1997. Izvanredni scenografija za seriju
 • 1997. Izvanredni montaža zvuka za seriju
 • 1998. Izvanredni scenografija za seriju
 • 1998. Izvanredni montaža sa jednom kamerom za seriju
 • 1999. Izvanredni šminka za seriju
 • 2000. Izvanredni šminka za seriju
 • 2000. Izvanredni zvučni miks za dramu
 • 2000. Izvanredni specijalni vizuelni efekti za seriju
 • 2001. Izvanredna šminka za seriju

Dosije iks: Pobedi budućnost[uredi - уреди]

1998. godine, iz serije je proizišao film, Dosije iks: Pobedi budućnost (The X-Files: Fight the Future). Zamišljen je kao nastavak poslednje epizode pete sezone, "The End" (5x20), ali takođe i kao nezavisna priča. Film je doživeo komercijalni uspeh. Međutim, većina uglednih kritičara nije mu bila naklonjena, a film je finansijski podbacio, iako se računalo na to da će uspeh serije finansijski "pogurati" film. Film, kao i sve epozode serije posle filma, i dalje su predmet rasprave među fanovima.

Promena[uredi - уреди]

Tokom poslednjih nekoliko sezona, serija je pretrpela neke promene u razvoju karaktera i usmerenju zapleta što je uzrokovalo pad gledanosti. Jedan od centralnih zapleta serije, Malderova potraga za sestrom, razrešava se, a takođe je razrešen i motiv odnosa Maldera i Skalijeve. Da li ova dva lika "treba" ili "ne treba" da se upuste u vezu mnogo godina je bio, a i dalje jeste, predmet mnogih debata među obožavaocima. Sam Karter je odbio da potvrdi činjenicu da su dva lika ikada imala seksualnu vezu. Može se, međutim, reći da Dosije iks ima dve vrste publike - jednu sačinjenu od ranih fanova, od kojih su neki izgubili interesovanje na pola serije, i novu, u sastavljenu od obožavaoca koji su seriju počeli gledati tek kada je postala popularna.

Usamljeni revolveraši, trio teoretičara zavere protiv vlade koji su s vremena na vreme pomagali Malderu i Skalijevoj, takođe su imali svoju kratkotrajnu TV seriju. Slično Milenijumu, ukidanje ove serije ostavilo je zaplet nerazrešenim, ali su se svi likovi iz serije pojavili u epizodi Dosijea iks "Jump the Shark" (9x15), koja je ujedno poslužila kao poslednja epizoda Usamljenih revolveraša. Trio se nakratko pojavljuje, kao duhovi ili Malderova sećanja, u poslednjoj epizodi Dosijea iks, "The Truth" (9x19 & 9x20).

Dukovni odlazi[uredi - уреди]

Nadajući se da će mu popularnost iz serije otvoriti vrata Holivuda, Dejvid Dukovni napušta Dosije iks posle sedme sezone. Njegov odlazak je značajno uticao na zaplet serije. U poslednjoj epizoda sedme sezone Maldera otimaju vanzemaljci a Skalijeva ostaje trudna. Na samom kraju poslednje epizode osme sezone Skalijeva pita Maldera, koji je u osmoj i devetoj sezoni serije imao epizodne pojave, "Kako je ovo moglo da se desi", a on odgovara rečima "Mislim da oboje znamo" i nastavlja da je ljubi. S obzirom da je Skalijeva postala neplodna posle otmice u drugoj sezoni, (a taj podatak je otkriven gledaocima tek u epizodi "Memento Mori" (4x14) četvrte sezone), ovo je bio šok za Skalijevu ali i za sve gledaoce serije.

U pogledu očinstva deteta postojali su mutni nagoveštaji da je Malder otac deteta. Najdirektnija aluzija špojavila se u epizodi "Trust No 1." devete sezone. U ovoj epizodi vladin agent koje je špijunirao Skalijevu, poznat kao "Senka", govori Skalijevoj sledeće:

"Znam vašu krvnu grupu, ritam srca i vaš strah od klovnova iz detinjstva. Znam ime vašeg dečka sa koledža, vašu pravu boju kose, vaš PIN broj bankomata... Znam da provodite previše vremena sama, i znam da ste jedne usamljene večeri pozvali Maldera u krevet. Bio sam iznenađen koliko i vi."

Činjenica da Skalijeva ne poriče ovu izjavu (što bi bilo u skladu s njenim karakterom) potvrđuje istinitost ove tvrdnje.

U poslednjoj epizodi serije, "The Truth", Malder se obraća Vilijamu sa "moj sin" kada ga ispituje vojni oficir i sa "naš sin" kada priča sa Skalijevom.

Sezona 8 i posle nje[uredi - уреди]

Datoteka:Msf74.jpg
Foks Malder u svojoj kancelariji u podrumu, koja je sada izložena u Holivudskom muzeju zabave

Dukovni se nakratko pojavljivao u osmoj i devetoj sezoni. U osmoj sezoni, Malder se pojavio kao leš, koji je u seriji bio zakopan nekoliko meseci a potom je oživljen. Kako se učešće Dukovnija i Andersonove smanjilo u seriji, uvedena su dva nova agenta, Džon Doget i Monika Rejes (koje su igrali Robert Patrik i Anabet Giš). Karter je verovao da serija može da traje još deset godina sa novim glavnim glumcima. Ovo, međutim, nije bio slučaj, jer Doget i Rejes nisu doprineli porastu gledanosti serije kako se Karter nadao.

Deveta i poslednja sezona serije završava se dvočasovnom epizodom "The Truth", koja je prvi put emitovana 19. maja 2002. godine. Iako je Karter znao da će se serija ukinuti, poslednja epizoda ne donosi razrešenje zapleta. Umesto toga je 2008. snimljen film "The X-Files: I Want to Believe".

Slogani[uredi - уреди]

Datoteka:Mss151.jpg
Dejvid Dukovni i Džilijan Anderson kao Malder i Skali u Dosijeu iks

Fraza "The Truth is Out There" (Istina je negde tamo) se obično prikazuje na ekranu na kraju svake najavne špice. U nekim epizodama ova pojavljivale su se i druge fraze.

 • Ne veruj nikome - "The Erlenmeyer Flask"
 • Poriči sve - "Ascension"
 • 'éí 'aaníígÓÓ 'áhoot'é' - "Anasazi" ("Istina je daleko odavde" na Navahu)
 • Apology is Policy - "731"
 • Sve umire - "Herrenvolk"
 • Deceive Inveigle Obfuscate - "Teliko"
 • Ipak se kreće - "Terma" ("Ipak se okreće" na italijanskom)
 • Veruj u laž - "Gethsemane"
 • Sve laži vode do istine - "Redux"
 • Opiri se ili služi - "The Red and the Black"
 • Kraj - "The End"
 • Die Wahrheit ist irgendwo da draußen - "Triangle" ("Istina je negde tamo" na nemačkom)
 • In the Big Inning - "The Unnatural"
 • Amor Fati - "Sixth Extinction II: Amor Fati" ("Ljubav sudbine" na latinskom)
 • Veruj da bi razumeo - "Closure"
 • Ništa važno nije se danas desilo - "Nothing Important Happened Today II"
 • erehT tuO si hturT ehT - "4D"
 • Gledaju - "Trust No One"
 • Dio t'ama - "Improbable" ("Bog te voli" na italijanskom)
 • Želim da verujem

Glavni glumci[uredi - уреди]

Pravo ime glumca Ime lika (Godine u seriji)
Dejvid Dukovni Agent Foks Malder (19932001, 2002)
Džilijan Anderson Agent Dejna Ketrin Skali (19932002)
Mič Piledži ¹ Pomoćnik direktora Volter S. Skiner (19942002)
Vilijam B. Dejvis ² Si-Dži-Bi Spender, pušač (19932000, 2002)
Nikolas Lija Aleks Krajček (19941996, 19982002)
Kris Ovens Džefri Spender (19981999, 2002)
Džejms Pikins mlađi Pomoćnik-zamenik direktora Elvin Kerš (19982002)
Robert Patrik Džon Doget (20002002)
Anabet Giš ³ Monika Rejes (20012002)
¹ Piledži je na listi glumaca navođen kao Also Starring (takođe glumi) do poslednje sezone kad je dodat u glavnu špicu.
² Dejvis je listi glumaca navođen kao Also Starring (takođe glumi) od sezone 3 do sezone 7.
³ Giš je na listi glumaca navođena kao Also Starring (takođe glumi) u osmoj sezoni, kada je dodata u glavnu špicu.

Dosije iks oko sveta[uredi - уреди]

Vidi još[uredi - уреди]

Spoljašnje veze[uredi - уреди]

Napomene[uredi - уреди]

 1. Greška citiranja Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named BBC_DOCWHO; $2