Wilhelm Ritter von Leeb

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Wilhelm Leeb
Rod/služba Heeres
Čin feldmaršal
Bitke/ratovi Bitka za Lenjingrad (1942.)

Wilhelm Ritter von Leeb (Rođen: 5. septembra 1876. u Landsberg am Lech, umro: 29. aprila 1956. u Hohenschwangau) je bio njemački generalfeldmaršal za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Ritter von Leeb započinje svoju karijeru 1895. u tadašnjoj Bavarskoj armiji. Za vrijeme prvog svjetskog rata dolazi u Generalštab kao oficir. Poslije rata prelazi u međuratnu Njemačku vojsku (Reichswehr) gdje je 1. februara 1929. dobio čin generalmajora. Iako umirovljen poslije Fritsch afere, Wilhelm von Leeb 1938. ponovo ulazi u službu Wehrmachta gdje kao komandant Vojne grupe I. učestvuje u napadu na Sudetsko područje. 26. augusta 1939. preuzima komandu nad Vojnom grupom C na području Oberrhein (Gornji Rajn) sa kojom 14. juna probija tada jako utvrđenu francusku Maginot liniju. Pri napadu na SSSR, Leeb zapovjeda Vojnu grupu Sjever sa kojom dolazi do predgrađa Lenjingrada.[1]

Nesuglasice sa Hitlerom[uredi - уреди | uredi izvor]

Kao jedan od starijih oficira, Leeb Wehrmacht vidi kao vojnu snagu države van političkih intriga. Nasuglasice sa Hitlerom dovode do pada jednog od najsposobnijih taktičara tog vremena. Protiv naredbi Hitlera, vođen taktičkim mišljenjima, Leeb djelimično povlačenjem popravlja borbene linije što u očima Hitlera izgleda kao izdaja. Kao jedan od najzaslužnijih u ratu protiv Francuske, Leeb ne dijeli sudbinu smrti mnogih drugih neposlušnih oficira, nego je 16. januara 1942. otpušten i više se ne vraća u službu.

Suđenje[uredi - уреди | uredi izvor]

Saslušanje optuženika Von Leeb u Nürnbergu 1948.

22. oktobra 1942. iako jedan od rijetkih generala koji su poštovali Ženevske konvencije, Leeb je pred američkim ratnim sudom osuđen na tri godine zatvora. Kao osnova se koristilo sprovođenje Komisarske naredbe izdane od Hitlera po kojoj se svaki ruski politički komesar morao ubiti na licu mjesta iz razloga demoralizacije jedinica. Pošto je već pri samom kraju rata bio uhapšen, kazna se smatrala kao odležana.

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Lexikon des Dritten Reiches, ISBN 3-89350-563-6 ((de))