Victor Serge

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Victor Serge

Viktor Ljvovič Kibaljčič (ruski Виктор Львович Кибальчич) (Bruxelles, 30.12. 1890 - Ciudad de Mexico, 17.11. 1947.) poznatiji pod nadimkom Victor Serge bio je ruski revolucionar, novinar i pisac.

Odrastao je u porodici radikalnih ruskih političkih emigranata u Bruxellesu, a u mladosti je s oduševljenjem prihvatio anarhizam, zalažući se kao urednik anarhističkih novina za njegove najekstremnije oblike. Zbog toga je protjeran iz rodne Belgije, a u Francuskoj je osuđen na zatvor. Bio je jedan od rijetkih javnih ličnosti koja je na početku prvog svjetskog rata predvidjela da će kao njegov rezultat biti revolucija u Rusiji.

Godine 1917. je pušten iz zatvora, a početkom 1919. je došao u Rusiji. Iako se u potpunosti nije odrekao anarhističkih ideja, zaključio je da je boljševizam praktičniji te se priključio Komunističkoj partiji Sovjetskog Saveza i radio u Kominterni.

S vremenom je Kibaljčič postao izuzetno kritičan prema birokratizmu i autoritarnosti sovjetskog režima, te se 1923. priključio antistaljinističkoj Lijevoj opoziciji čiji je član bio i Trocki. Godine 1928. je izbačen iz Partije, a 1933. uhapšen. Pušten je nekoliko godina kasnije i pronašao utočište u Meksiku, gdje je i umro.

Poznat je po posthumno objavljenom romanu Slučaj druga Tulajeva u kome prikazuje staljinističke progone.