Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
lat. Universitas Studiorum Polensis Georgii Dobrila
Logo univerziteta
Logo sveučilišta
Pula University.JPG
Zgrada rektorata
Historija
Osnivanje 29. septembar 2006. (2006.-09-29.) (14 god.)
Generalno
Vrsta javno
Akademska pripadnost EPUF
Budžetski izdatak 41,156.863 kn (2012.)[1][2]
Administracija
Rektor Alfio Barbieri
Akademsko osoblje 162[3]
Admin. osoblje 82[3]
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci
  – doktoranti
  – ostali
2465[4]
2367
77
20
1
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – pokrajina
  – država

Pula
Istarska županija
 Hrvatska
Kampus urbani
Koordinate 44°52′02″N13°51′15″E
Službene stranice
www.unipu.hr

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (latinski Universitas studiorum Polensis Georgii Dobrila), osnovano je zakonom 29. rujna 2006. godine, obuhvativši većinu postojećih visokoškolskih ustanova u Puli.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Osnivanje Sveučilišta u Puli na početku 21. stoljeća važan je dio preustroja visokoga školstva u Hrvatskoj. Prerastanje visokoškolskih institucija u samostalno sveučilište i njegovo ustrojavanje kao sveučilišta odjelskoga (departmanskog) tipa složen je pothvat. U promišljanju Sveučilišta u Puli važne su povijesne i kulturne pretpostavke višestoljetnoga položaja i razvoja Istre. Povijesno-tradicijske, odgojno-obrazovne i druge pretpostavke kulturnoga razvoja važni su čimbenici za osnivanje Sveučilišta u Puli.

Tokom 1950-ih bilo je jasno da će Istri trebati sve više obrazovanih ljudi, i to prvenstveno ekonomske i učiteljske struke. Odlučujući poticaj sazrijevanju takvoga stajališta dala su dva vodeća istarska intelektualca toga doba: dr. Mijo Mirković i prof. Tone Peruško. Zahvaljujući Mirkovićevu zalaganju otvoren je prvi dvogodišnji visokoškolski studij ekonomije 1960./1961. (Viša ekonomska škola), a za otvaranje Pedagoške akademije u Puli 1961./1962. zaslužan je Peruško, koji je bio i njezinim ravnateljem. Viša ekonomska škola razvila se u Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", a Pedagoška akademija u Filozofski fakultet u Puli i Visoku učiteljsku školu u Puli. Mirković je čak predlagao osnivanje Jadranskoga sveučilišta sa sjedištima pojedinih fakulteta u većim gradovima na obali.

Otvaranje prvih dviju visokoškolskih ustanova u Istri početkom 1960-ih bilo je logična posljedica promišljanja budućnosti Istre te se cijela koncepcija temeljila na dva, tada osnovna, pravca razvitka: na gospodarstvu i na obrazovanju. U drugoj polovici 20. stoljeća taj se pravac razvitka nije radikalno promijenio: to su i dalje dva glavna pravca koja su se razgranala specijalizacijom u više smjerova. Studij ekonomije ne stvara više ekonomiste općega tipa, nego ima tri smjera: financije, marketing i turizam. Studij obrazovnih znanosti nije više sveden samo na učiteljski studij, koji je imao najdužu tradiciju, nego se u posljednje vrijeme javljaju novi studiji (hrvatski jezik i književnost, talijanski jezik i književnost, povijest, latinski jezik i rimska književnost) koji s jedne strane pokrivaju školske potrebe za nastavnicima, a s druge omogućuju i zapošljavanje u drugim djelatnostima. Preustroj visokoškolskih ustanova i otvaranje novih studija i smjerova dodatno će obogatiti mogućnosti visokoškolskoga obrazovanja u Istri.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli osnovano je Zakonom o osnivanju Sveučilišta u Puli 29. rujna 2006. godine, a upisano u Registar Trgovačkoga suda u Pazinu 21. prosinca 2006. godine stekavši time pravni status.

Dana 19. studenog 2006. istekao je rok od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona o osnivanju Sveučilišta u Puli, kojeg je Hrvatski sabor donio na svojoj sjednici 29. rujna 2006. godine, a kojim je Senat Sveučilišta u Rijeci donio odluku o pripajanju Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, Filozofskog fakulteta u Puli i Visoke učiteljske škole u Puli Sveučilištu. Sveučilište u Rijeci također je donijelo odluku o pripajanju Sveučilišne knjižnice u Puli Sveučilištu.

Vlada Republike Hrvatske je u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona, na prijedlog ministra nadležnog za visoko obrazovanje, imenovala privremenog rektora Sveučilišta koji je trebao obaviti pripreme za početak rada Sveučilišta oslanjajući se na pretprojekt Sveučilišta kao polazište, pribaviti dopusnicu ministarstva nadležnog za visoko obrazovanje za početak obavljanja djelatnosti, donijeti privremeni statut Sveučilišta uz suglasnost osnivača, podnijeti prijavu za upis u sudski registar te poduzeti radnje za konstituiranje sveučilišnog senata.

Dan Sveučilišta (Dies academicus) obilježava se 21. prosinca kada je Sveučilište steklo status pravne osobe.

Sveučilišni odjeli, samostalni studiji i ostale članice[uredi - уреди | uredi izvor]

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli organizirano je po principu integrirane strukture, primjenjujući odjelski tip organizacije sa zajedničkim službama.

Uz ovih pet osnovnih odjela kao sastavnice Sveučilišta prema kriteriju klasifikacije znanosti na područja i polja djeluju također:

  • Sveučilišni interdisciplinarni studij Kultura i turizam
  • Sveučilišni preddiplomski studij Znanost o moru
  • Sveučilišna knjižnica
  • Studentski centar
  • Poslijediplomski doktorski studij

Međunarodna suradnja[uredi - уреди | uredi izvor]

Sveučilište u Puli razvija međunarodne odnose sa sveučlištima diljem svijeta u okviru međusobno uređenih i potpisanih bilateralnih sporazuma. Trenutačno postoji suradnja s nekoliko europskih sveučilišta u Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Srbiji, Rusiji, Portugalu, ali i svjetskih u Indiji, Peruu i SAD-u[5]. Sveučilište je član Euromediteranskog stalnog sveučilišnog foruma od 2010. godine[6].

Rektori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Marčelo Dujanić (2006–2009)
  2. Robert Matijašić (2009–2013)
  3. Alfio Barbieri (od 2013)

Počasni doktorati[uredi - уреди | uredi izvor]

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]