Savez komunista Kosova

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Savez komunista Kosova je bio naziv za pokrajinsku organizaciju Saveza komunista Jugoslavije koja je od 1944. do 1990. djelovala na Kosovu, tada autonomnoj oblasti, odnosno pokrajini u sastavu Srbije u Jugoslaviji.

Ispočetka tek obična filijala centralizirane partije s kojom se upravljalo iz Beograda, Savez komunista Kosova je stekao određenu autonomiju nakon brijunskog plenuma 1966. godine kada je pao Aleksandar Ranković, tvrdolinijaški šef UDBA-e. Tada su Savezom komunista Kosova počeli dominirati lokalni kadrovi albanske nacionalnosti koji su se zalagali za što veću autonomiju Kosova u Jugoslaviji. Ti su zahtjevi ispunjeni Ustavom iz 1974. godine kojim je Kosovo de facto steklo status gotovo istovjetan republici, iako formalno u sastavu Srbije. Savez komunista Kosova je tada u SKJ uživao sličan onome kakav je uživala pokrajina u Federaciji.

Krajem 1980-ih je Savez komunista Srbije pod Slobodanom Miloševićem pokrenuo kampanju s ciljem da se ukine autonomija Kosova, a čemu se rukovodstvo SKK oštro suprotstavljalo. To je dovelo do sukoba koji je završen kada su početkom 1989. godine pod prijetnjom vojske i policije čelnici SKK prisiljeni na ostavku, a SKK preuzeli pro-miloševićevski kadrovi. Godine 1990. se Savez komunista Kosova, zajedno s matičnim Savezom komunista Srbije formalno utopio u Socijalističku partiju Srbije.

Vođe[uredi | uredi kod]

Predsjednici Centralnog komiteta Saveza komunista (sekretari prije 1966)