Pijemont

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Piemonte)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Regione Piemonte
Flag of Piedmont.svg
Glavni grad Torino
Predsjednik Mercedes Bresso
Pokrajine Alessandria
Asti
Biella
Cuneo
Novara
Torino
Verbano-Cusio-Ossola
Vercelli
Broj općina 1 206
Površina 25 400 km²
  2. u Italiji (8.4 % Italije)
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno

 - Poredak
 - Gustoća


4 214 677
6. (7.4 %)
166/km²
Piedmont in Italy.svg
Mapa pokazuje položaj regije Pijemont u Italiji

Pijemont (talijanski Piemonte [pjeˈmonte], pijemontski, okcitanski i frankoprovansalski Piemont [pjeˈmunt], valzerski [ˈpjemont], francuski Piémont [pjeˈmɔ̃]), regija u sjeverozapadnoj Italiji. Površina Pijemonta je 25 400 km², a broj stanovnika regije se procjenjuje na 4.3 milijuna. Glavni grad regije je Torino.

Pijemont je sa 3 strane okružen Alpama. Pijemont graniči sa Francuskom, Švicarskom, te s regijama Lombardija, Ligurija, Emilia-Romagna i Valle d'Aosta.

Na planini Monte Viso (Monviso) izvire rijeka Po, a od planina vrijedi spomenuti i Monte Rosa.

Nizinski dio Pijemonta je plodno poljoprivredno područje, u kojem se uzgajaju pšenica, riža, kukuruz i grožđe. U regiji su i jaki industrijski centri, posebice grad Turin, dom tvornice automobila "Fiat".

Godine 1046., grofovi Savojske dinastije pripojili su Pijemont Savoji. Savojska dinastija prerasla je 1416. u vojvodstvo, a vojvoda Emanuele Filiberto premjestio je 1563. svoje sjedište u Torino. Vojvode Savoje su, počevši od 1720., bili i kraljevi Kraljevine Sardinije. U Pijemontu je započet proces ujedinjenja Italije, u periodu 1869. - 1861., nakon neuspješnih ratova protiv Austrije 1820.-1821. i 1848-1849

"Pijemont" (tal.: piemonte, eng.: piedmont) znači "podnožje brda", pa je taj termin i u geografiji postao sinonim za područja podnožja planina.

Pijemont je jedno od najpoznatiji vinorodnih regija u Italiji. Od ukupno 700 km²; pod vinogradima, na više od polovice se proizvodi vino s "oznakom kontroliranog portijekla" (tal: Denominazione di Origine Controllata). Vina Pijemonta su nadaleko poznate dubine. Najznačajnija su Barbera, Barolo i Barbaresco, kao i pristupačniji Dolcetto.

Glavni gradovi provincija se zovu kao i pripadajuće provincije: Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Vercelli, Verbania, Torino, Moncalieri i Rivoli.

Veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Vladine ustanove
Specijalizirane stranice
Turistički portali