Nuoro (provincija)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Provincija Nuoro
Provincia di Nuoro
Položaj Provincije Nuoro u Italiji
 
Država Italija
Regija Sardinija
Sjedište Nuoro
Stanovništvo 208.550 st.
Površina 5638,06 km²
Gustina naseljenosti 37/km²
Veb stranica www.provincia.nuoro.it

Nuoro (ital. Provincia di Nuoro, sardinski: Provìntzia de Nùgoro) je jedna od pet talijanskih provincija otočke regije Sardinije. Glavni grad provincije i najveće urbano naselje je istoimeni grad Nuoro koji ima 36.154 stanovnika.[1]

Geografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Karta općina provincije (od 2016)

Površina provincije iznosi 5638,06 km², a broj stanovnika 208.550 (2019. godine).[1] Teren provincije je brdski, jer se prostire najvećim dijelom duž masiva Gennargentua koji je kralježnica unutrašnjosti Sardinije. To je posno kamenito tlo, pogodno jedino za stočarstvo, koje je i danas glavna privredna aktivnost provincije. Malim istočnim dijelom provincija izlazi na Tirensko more i u tom području ima nekoliko malih izoliranih kotlina pogodnih za ratarstvo.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi kôd]

Provincija Nuoro je vrlo rijetko naseljena, ima samo 37 st/km². Primorski krajevi su gušće naseljeni, kao i kraj oko grada Nuora, dok je planinski dio provincije rijetko naseljen i vrlo siromašan.

Općine i naselja[uredi - уреди | uredi kôd]

Provincija Nuoro do 2016. imala je 53 općina (talijanski: comuni), a nakon upravne reforme i priključenja općina ugašenih provincija, broj općina je porastao na 74. Pored Nuora, drugi značajni grad je Siniscola (11.000 stanovnika) na istoku provincije.

Grad Nuoro

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 ITALY: Sardegna (engleski). Citypopulationde. http://www.citypopulation.de/Italy-Sardegna.html. Pristupljeno 15. 4. 2020. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]