Olbia-Tempio (provincija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Provincija Olbia-Tempio
Provincia di Olbia-Tempio
Položaj Provincije Olbia-Tempio u Italiji
 
Država Italija
Regija Sardinija
Sjedište Olbia i Tempio Pausania
Stanovništvo 154.319 st.
Površina 3397 km²
Gustina naseljenosti 45/km²
Veb stranica www.provincia.olbia-tempio

Olbia-Tempio (talijanski: Provincia di Olbia-Tempio, sardinski: Pruìncia di Tarranóa-Tèmpiu) je bila jedna od osam talijanskih provincija otočke regije Sardinije. Glavni gradovi provincije i najveća urbana naselja bili su Olbia i Tempio Pausania. Površina provincije iznosila je 3397 km², a broj stanovnika 154.319 (2008. godine). Olbia-Tempio je ukinuta 2016. godine.

Geografija[uredi | uredi kod]

Karta bivše provincije

Granica provincije na sjeveru je bila Bonifacijski prolaz (kanal koji dijeli Sardiniju od Korzike, na istoku Tirensko more, na zapadu je graničila s provincijom Sassarijem, a na jugu s Nuorom. Provincija Olbija-Tempio prostirala se po sjevernom dijelu otoka, po kraju znanom kao Gallura na čijem se južnom dijelu uzdiže masiv Limbara s vrhom Punta Balistreri (1362 m).[1] Provinciji je pripadao i mali Maddalenski arhipelag koji se nalazio neposredno uz sjevernu obalu, kao i slavna rivijera Costa Smeralda.

Općine i naselja[uredi | uredi kod]

Provincija Olbia-Tempio imala je 26 općina (talijanski: comuni). Pored Olibe i Tempio Pausanije, druge veće komune bile su La Maddalena (14.800 stanovnika), Calangianus (7300), Arzachena (16.000), Santa Teresa Gallura (5400), San Teodoro (9800) i Buddusò (6400).

Panorama Olbije

Ukidanje provincije[uredi | uredi kod]

Provincija Olbia-Tempio ukinuta je 2016. godine, a njene općine priključene su Sassarijskoj provinciji.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Gallura (talijanski). Treccani. Pristupljeno 26. 5. 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]