Reggio Calabria (provincija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Provincija Ređo di Kalabrija
Provincia di Reggio Calabria
Položaj Provincije Ređo di Kalabrija u Italiji
 
Država Italija
Regija Kalabrija
Sjedište Ređo di Kalabrija
Stanovništvo 565.756 st.
Površina 3.183 km²
Gustina naseljenosti 178/km²
Veb stranica www.provincia.rc.it

Okrug Ređo di Kalabrija (ital. Provincia di Reggio Calabria) je okrug u okviru pokrajine Kalabrija u južnom Italiji. Sedište okruga i najveće gradsko naselje i okruga i cele Kalabrije je istoimeni grad Ređo di Kalabrija.

Površina okruga je 3.183 km², a broj stanovnika 565.756 (2009. godine).

Prirodne odlike

[uredi | uredi kod]
Karta okruga Ređo di Kalabrija

Okrug Ređo di Kalabrija čini jugozapadni deo istorijske oblasti Kalabrija. On se nalazi u južnom delu države, sa izlaskom na Jonsko more na jugu i na Tirensko more na zapadu, dok se na zapadu nalazi Mesinski tesnac, koji spaja pomenuta mora, ali i koji deli Kalabriju od Sicilije. U središnjem delu okruga nalazi se krajnje južni deo planinskog lanca Apenina. Priobalje je izdeljeno na više malih priobalnih ravnica, između kojih se planine spuštaju direktno u more.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Po poslednjim procenama iz 2009. godine u okrugu Ređo di Kalabrija živi preko 560.000 stanovnika. Gustina naseljenosti je velika, preko 170 st/km². Primorski delovi okruga su bolje naseljeni, posebno oko glavnog grada Ređa di Kalabrija. Planinski deo je ređe naseljen i slabije razvijen.

Pored pretežnog italijanskog stanovništva u okrugu živi i nevelika, ali drevna grčka manjina, naseljena još od vremena antike, kao i omanji broj doseljenika iz svih delova sveta.

Opštine i naselja

[uredi | uredi kod]

U okrugu Ređo di Kalabrija postoji 97 opština (ital. Comuni).

Najvažnije gradsko naselje i sedište okruga je grad Ređo di Kalabrija (186.000 st.) u krajnje zapadnom delu okruga. Drugi po veličini je grad Palmi (20.000 st.) u severozapadnom delu okruga.

Grad Ređo di Kalabrija noću

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]