Neoimpresionizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nedelja popodne na ostrvu La Grand Žat, 1884

Neoimpresionisti su deo postimpresionističkog pravca u slikarstvu, naslednika impresionizma. Neoimpresionizam se izdvaja od postimpresioniza na planu slikarske tehnike koju koristi, a koja se naziva poentilizam ili divizionizam. Iako koriste ovu novu tehniku, slikari neoimpresionisti se interesuju za iste teme savremenog života kao i postimresionisti : urbani pejzaži, predgrađa, obale mora. Najpoznatiji predstavnici neoimpresionizma su Žorž Sera i Pol Sinjak.

Slikar Žorž Sera, osnivač neoimpresionizma, produbljuje savremene teorije o bojama, i zamenjuje dotadašnju praksu mešanja boja na paleti ili direktno na platnu, postavljanjem bezbroj izdvojenih tačaka čiste boje direktno na platno. Utisak celovitosti forme se dobija optičkim mešanjem koje nastaje u oku posmatrača.

Neki od slikara neoimpresionizna su prošli kroz fazu impresionizma. Neoimpresionizam predstavlja u isto vreme njegov dalji razvoj i kasnu fazu, odnosno reakciju na impresionizam. Sera je pokušao da slici vrati formu, ugroženu dotadašnjom praksom impresionista. To je postizao primenjujući niski izvor svetlosti i izdužene senke.

Sera je svoju tehniku nazivao divizionizam. Pol Sinjak, koji nakon smrti Sera staje na čelo pokreta, je ovu tehniku nazivao poentilizam.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

1. Istorija umetnosti, H.W. JANSON, Beograd, 1982.

2. Opšta istorija umenosti, ĐINA PIKSEL, Beograd, 1974.

3. Kako prepoznati umetnost, Ljubljana, 1980.

4. Istorija slikarstva, Fernand Hazar, Beograd, 1973.

5. Wikipedia