Mission: Impossible

Izvor: Wikipedia
Disambig.svg Za ostala značenja v. Mission: Impossible (razvrstavanje).
Mission: Impossible
CBS-Milogo.jpg
Format špijunska serija
Kreator Bruce Geller
Nastupaju Peter Graves (brojni novi glumci, v. dolje)
Kompozitor(i) Lalo Schifrin
Zemlja porijekla  SAD
Broj serijala 7
Broj epizoda 171 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje 1 sat (s reklamama)
Emitiranje
Originalni kanal CBS
Originalno prikazivanje 17.9. 1966. – 30.3. 1973.
Kronologija
Slijedi Mission: Impossible (TV serija 1988)

Mission: Impossible ili Nemoguća misija (ponekad navođena kao Mission: Impossible: The Original Series) je američka TV serija koja je prikazivala misije fiktivnog tima američkih tajnih vladinih agenta poznatih kao Impossible Missions Force (IMF). Na čelu IMF-a je bio Jim Phelps koga je glumio Peter Graves.

Serija se emitirala na programu CBS-a od septembra 1966. do marta 1973. Ponovno je snimana kao nova serija te emitirana na programu ABC-a od 1988. do 1990. Kasnija je poslužila kao predložak seriji popularnih filmova s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi od 1990-ih do 2010-ih.

Uvodna muzička tema koju je napisao Lalo Schifrin smatra se jednom od najpoznatijih i najprepoznatljivijih u historiji televizije.

Pregled[uredi - уреди]

Serija, koju je osmislio producent Bruce Geller, pratila je rad Impossible Mission Force (doslovno Odred za nemoguće misije) - tima tajnih agenata vlade SAD koji je obavljao najdelikatnije i najopasnije misije. Karakteristika serije je bila u tome da članovi tima nisu bili stalni, odnosno postojao je tek vođa koji je za svaku misiju okupljao članove čiji bi talent, odnosno specijalnost odgovarao njenoj prirodi. Misije su se obično ticale nastojanja da se spriječe planovi hladnoratovskih protivnika SAD i svakojakih korumpiranih diktatora u Trećem svijetu, ali su u kasnijim sezonama mete IMF-a postali pripadnici organiziranog kriminala.

Geller je inzistirao na tome da se epizode isključivo bave zapletom - odnosno načinom na koji IMF, najčešće korištenjem složenih prevara i visokotehnoloških sprava, obavlja misije - a da se zanemari razvoj likova. To je omogućilo veću fleksibilnost glumačke postave, ali i pridržavanje formule koja je sadržavala trodijelni uvod u svaku epizodu - scena u kojoj vođa tima dobija samouništavajuću poruku o prirodi misije, scena u kojoj se pregledavaju dosijei agenata koji bi u njoj mogli sudjelovati te scena u kojoj članovi misije u međusobnom razgovoru nastoje razraditi plan. Potonje je omogućavalo scenaristima da objasne detalje koji bi inače gledatelji smatrali rupama u zapletu.

Smatra se kako je inspiracija za seriju poslužio Topkapi, film Julesa Dassina iz 1964. godine o grupi međunarodnih kriminalaca koji planiraju izvesti "nemoguću" pljačku muzeja. Geller je iskoristio sličan mehanizam zapleta, ali je kriminalce zamijenio vladinim agentima.

Glumačka postava[uredi - уреди]

Po redoslijedu pojavljivanja u seriji:

 • Bob Johnson kao Glas na traci (van špice, samo glas; sve sezone)
 • Steven Hill kao Vođa tima Dan Briggs (Sezona 1)
 • Barbara Bain kao Cinnamon Carter (Sezone 1–3)
 • Martin Landau kao Rollin Hand (Sezone 1–3; Landau se vodio kao gostujući glumac u prvoj sezoni, iako je nastupao u skoro svim epizodama)
 • Peter Lupus kao Willy Armitage (Sezone 1–7; mijenjao se sa Samom Elliottom za vrijeme Sezone 5)
 • Greg Morris kao Barney Collier (Sezone 1–7)
 • Peter Graves kao Vođa tima Jim Phelps (Sezone 2–7)
 • Leonard Nimoy kao Great Paris (Sezone 4–5)
 • Lesley Ann Warren kao Dana Lambert (Sezona 5 - navedena kao Lesley Warren)
 • Lee Meriwether kao Tracy Fielding (Season 4)
 • Sam Elliott kao Dr. Doug Robert a.k.a. Lang (mijenjao se s Lupusom za vrijeme Sezone 5 i nastupio u jednoj epizodi Sezone 6)
 • Lynda Day George kao Casey (Sezone 6–7)
 • Barbara Anderson kao Mimi Davis (nastupila u 10 epizoda Sezone 7 kada je George bila na porodiljnom dopustu)

Napomena: Glumačka postava se značajno mijenjala kroz sedam godina snimanja, pa se svi gore navedeni likovi nisu pojavljivali istovremeno, a čak ni redovni članovi glumačke postave nisu nastupali u svakoj epizodi, a što je ovisilo o misiji. Najpostojaniji članovi postave su bili Morris i Lupus koji su nastupali u svim sezonama, a Graves je nastupao u svakoj sezoni osim prve. U Sezoni 4 nije bilo redovne ženske uloge, nego su se koristile različite glumice (najčešće Lee Meriwether koja je u šest epizoda glumila "Tracey"). Lik agentice Casey, pak, nije dobio ime sve dok se nije pojavila u drugoj seriji, kada je nazvana Lisa.

Postava nove serije[uredi - уреди]

Eksterni linkovi[uredi - уреди]