The Rockford Files

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Rockford Files
Formatkriminalistička serija
KreatorRoy Huggins
Stephen J. Cannell
NastupajuJames Garner
Noah Beery Jr.
Joe Santos
Gretchen Corbett
Stuart Margolin
Kompozitor(i)Mike Post
Pete Carpenter
Zemlja porijekla SAD
Broj epizoda123 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanjecca. 60 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalNBC
Originalno prikazivanje13.9. 1974. – 10.1. 1980.

The Rockford Files je američka detektivska TV serija koja se originalno prikazivala na NBC-ju od 13.9. 1974. do 10.1. 1980. Serija je poznata po kvalitetnim scenarijima koje su pisali Stephen J. Cannell, Juanita Bartlett i David Chase), ali prije svega po karizmi i šarmu naslovnog junaka - privatnog detektiva Jima Rockforda koji je vozio Pontiac Firebird i koga je tumačio James Garner.

Na prostoru bivše Jugoslavije je seriju krajem 1970-ih i početkom 1980-ih u okviru mreže JRT prikazivala tadašnja Radiotelevizija Zagreb pod nazivom Rockfordovi spisi.

Naslovni junak serije, James Scott Rockford, bio je bivši robijaš, nepravedno osuđen za oružanu pljačku koju nije počinio. Nakon odležanih pet godina u San Quentinu pomilovan je, i otada pokušava zaraditi za život povremenim poslovima, od kojih je jedan i posao privatnog detektiva. Posao je išao loše, te je Rockford prisiljen živjeti u auto-prikolici parkiranoj kraj plaže u Malibuu, a nedaleko od njega živio je otac, umirovljeni kamiondžija Joseph "Rocky" Rockford (Noah Beery Jr.), koji je svog sina stalno nagovarao da i sam postane kamiondžija. Rockfordu, koji je nastojao izbjegavati nasilje i korištenje pištolja (za koga nije imao dozvolu) je u poslu pomagao njegov prijatelj iz zatvorske ćelije Angel (Stuart Margolin) i policijski narednik Dennis Becker (Joe Santos). Rockford je povremeno bio u vezi sa svojom privlačnom i idealističkom odvjetnicom Elizabeth "Beth" Davenport (Gretchen Corbett).

Zaštitni znak serije bila je telefonska sekretarica u Rockfordovoj prikolici - tehnološki novitet u doba kada je serija imala premijeru. Na početku svake epizode bi se mogla čuti poruka njegovih klijenata, vjerovnika ili dužnika - obično nevezana uz zaplet epizode - koja je na humoristički način ilustrirala Rockfordov težak financijski položaj.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]