Misija (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Mission
RežijaRoland Joffé
ProducentFernando Ghia
David Puttnam
ScenarioRobert Bolt
Uloge
MuzikaEnnio Morricone[1]
FotografijaChris Menges
MontažaJim Clark
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
16. 5. 1986 (1986-05-16) (Cannes)
Trajanje126 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
latinski
guarani
Budžet16,5 mil. £[2]
Bruto prihod17.2 mil. $ (SAD)

The Mission (sh. Misija) je britanski historijski film snimljen 1985. godine u režiji Rolanda Jofféa. Scenario je napisao ugledni britanski pisac Robert Bolt inspiriran knjigom Lost Cities of Paraguay američkog jezuitskog svećenika C. J. McNaspyja, odnosno životom katoličkog misionara i mučenika Roquea Gonzáleza y de Santa Cruza, kao i događajima vezanim uz Guarani rat koji se 1756. vodio na tromeđi današnje Argentine, Paragvaja i Brazila. Film, iza koga je stajao tada uticajni producent David Puttnam, se stilom, ali i temom oslanjao na Joffeov prethodni film Polja smrti, odnosno nastojao zapadnoj publici dočarati kako se zakulisne igre i suparništva velikih sila odražavaju na život stanovnika Trećeg svijeta. Kao lokacije je korištena dijelom Kolumbija, a dijelom znameniti vodopadi Iguazu, zaslužni za neke od najimpresivnijih scena.

The Mission je prikazan na Kanskom festivalu gdje je doživio trijumf i osvojio Zlatnu palmu. Nakon toga je slijedio niz prestižnih nagrada, ali je publici danas prije svega poznat po muzici koju je napisao Ennio Morricone, a koja danas predstavlja jednu od najpopularnijih i najprepoznatljivijih u njegovom bogatom opusu.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film je smješten u osamnaesto stoljeće kad jezuitski misionari u Južnoj Americi uspostavljaju misije neovisne od španjolske vlasti kako bi domoroce poučili kršćanstvu. U središtu priče je španjolski jezuitski svećenik, otac Gabriel (Jeremy Irons), koji dolazi u južnoameričku džunglu kako bi sagradio misiju i preobratio lokalne Indijance Guarani na kršćanstvo.

Poslije mu se pridružuje reformirani portugalski plaćenik, Rodrigo Mendoza (Robert De Niro), koji vidi jezuitsku misiju kao utočište i mjesto iskupljenja zbog ubojstva svojeg brata.

Mendoza i Gabriel pokušavaju obraniti zajednicu od okrutnih portugalskih kolonizatora (koji pokušavaju porobiti Guaranije), Gabriel nenasilnim metodama, a Mendoza svojim vojničkim vještinama. Misija, koja je donedavno bila pod španjolskom zaštitom, predana je Portugalcima dok je Vatikan (kojeg predstavlja papin poslanik Alta Mirano) naredio jezuitima da se povuku s teritorija iznad slapova.

Konačno, kombinirani španjolski i portugalski napad završava uništenjem misije, mnogi su domoroci pobijeni, kao i svećenici. Mendoza, koji umire spašavajući indijansko dijete na mostu, konačno pronalazi iskupljenje koje je tražio.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Ebert Roger (November 14, 2015). „The Mission”. Review. RogerEbert.com. 
  2. "Puttnam bites back." Sunday Times [London, England] 22 Mar. 1987: 47. The Sunday Times Digital Archive. Web. 8 Apr. 2014.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]