Neecha Nagar

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Neecha Nagar
Režija Chetan Anand
Producent A. Halim
Scenario Khwaja Ahmad Abbas
Hayatullah Ansari
Predložak Neecha Nagar; autor:
Hayatula Ansari
Na dnu; autor:
Maksim Gorki
Uloge Kamini Kaushal
Uma Anand
Muzika Ravi Shankar
Fotografija Bidyapati Ghosh
Studio India Pictures
Datum(i) premijere
septembar 1946 (1946-09)
(Cannes)
Trajanje 122 min.
Zemlja  Britanska Indija
Jezik hindi

Neecha Nagar (hindi: नीचा नगर; sh. Donji grad, također poznat i pod naslovom Crni grad) je indijski film na hindi jeziku snimljen 1946. u režiji Chetana Ananda, poznat kao prvi indijski film nagrađen Zlatnom palmom.

Predstavlja adaptaciju istoimene priče Hayatule Ansarija, koja je, pak, bila inspirirana znamenitom dramom Na dnu ruskog pisca Maksima Gorkog. Radnja je smještena u sirotinjsku četvrt gdje bogati, ali beskrupulozni vlasnik stambenih zgrada stanarima namjerno odbija omogućiti dovod pitke vode, i to samo zato da bi ih prisilio da koriste zagađenu vodu i razbole se te im potom naplaćivao troškove liječenja u vlastitoj bolnici.

Neecha Nagar je nastao kao produkt nastojanja Ananda i nekolicine njegovih kolega, okupljenih u ljevičarski kružok Indian People's Thetare Association (IPTA) da se, u predvečerje nezavisnosti, počnu baviti ozbiljnim društvenim problemima, odnosno promoviraju socijalizam. Neecha Nagar je prikazan na prvom kanskom filmskom festivalu gdje je dobio Zlatnu palmu zajedno sa još nekoliko istaknutih filmova u tadašnjem svijetu. Historičarima je zanimljiv kao jedan od prvih pokušaja indijskih sineasta da realističnim i društveno angažiranim pristupom odbace eskapizam i druge bollywoodske konvencije, odnosno preteča kasnijeg pokreta poznatog kao Parallel Cinema.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]