Neecha Nagar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Neecha Nagar
RežijaChetan Anand
ProducentA. Halim
ScenarioKhwaja Ahmad Abbas
Hayatullah Ansari
PredložakNeecha Nagar; autor:
Hayatula Ansari
Na dnu; autor:
Maksim Gorki
UlogeKamini Kaushal
Uma Anand
MuzikaRavi Shankar
FotografijaBidyapati Ghosh
StudioIndia Pictures
Datum(i) premijere
9. 1946 (1946-09)
(Cannes)
Trajanje122 min.
Zemlja Britanska Indija
Jezikhindi

Neecha Nagar (hindi: नीचा नगर; sh. Donji grad, također poznat i pod naslovom Crni grad) je indijski film na hindi jeziku snimljen 1946. u režiji Chetana Ananda, poznat kao prvi indijski film nagrađen Zlatnom palmom.

Predstavlja adaptaciju istoimene priče Hayatule Ansarija, koja je, pak, bila inspirirana znamenitom dramom Na dnu ruskog pisca Maksima Gorkog. Radnja je smještena u sirotinjsku četvrt gdje bogati, ali beskrupulozni vlasnik stambenih zgrada stanarima namjerno odbija omogućiti dovod pitke vode, i to samo zato da bi ih prisilio da koriste zagađenu vodu i razbole se te im potom naplaćivao troškove liječenja u vlastitoj bolnici.

Neecha Nagar je nastao kao produkt nastojanja Ananda i nekolicine njegovih kolega, okupljenih u ljevičarski kružok Indian People's Thetare Association (IPTA) da se, u predvečerje nezavisnosti, počnu baviti ozbiljnim društvenim problemima, odnosno promoviraju socijalizam. Neecha Nagar je prikazan na prvom kanskom filmskom festivalu gdje je dobio Zlatnu palmu zajedno sa još nekoliko istaknutih filmova u tadašnjem svijetu. Historičarima je zanimljiv kao jedan od prvih pokušaja indijskih sineasta da realističnim i društveno angažiranim pristupom odbace eskapizam i druge bollywoodske konvencije, odnosno preteča kasnijeg pokreta poznatog kao Parallel Cinema.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]