Les Parapluies de Cherbourg

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Umbrellas of Cherbourg)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Les Parapluies de Cherbourg
RežijaJacques Demy
ProducentMag Bodard
ScenarioJacques Demy
UlogeCatherine Deneuve
Nino Castelnuovo
MuzikaMichel Legrand
FotografijaJean Rabier
MontažaAnne-Marie Cotret
Monique Teisseire
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
19. 2. 1964 (1964-02-19)
Trajanje91 min.
Zemlja Francuska
 Zapadna Njemačka[1]
Jezikfrancuski
Bruto prihod7,686.180 $[2]
1,328.823 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[3]

Les Parapluies de Cherbourg (sh. Šerburski kišobrani) je francusko-zapadnonjemački filmski mjuzikl snimljen 1964. godine u režiji Jacuqesa Demyja, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja evropske kinematografije 1960-ih.

Protagonisti, koje tumače Catherine Deneuve i Nino Castelnuovo, su Geneviève 16-godišnja kćer vlasnice butika u lučkom gradu Cherbourgu, i mladi automehaničar Guy. Radnja prikazuje kako su potpuno zaljubljeni jedno u drugo, ali kako će Guya poziv za služenje vojske, rat u Alžiru i ranjavanje trajno odvojiti od Geneviève, koja, pak, ostaje trudna, ali spas pronalazi u dobronamjernom bogatašu Rolandu Cassardu (čiji lik tumači Marc Michel) koji je oženi.

Les Parapluies predstavlja svojevrsni nastavak Demyjevog ranijeg filma Lola, s obzirom da se u njemu Cassard, koji je u Loli bio protagonist, pojavljuje kao sporedni lik. Od Lole se, međutim, značajno razlikuje kako po tome što je snimljen u boji, tako i po tome što su u njemu svi, pa čak i najbanalniji, dijalozi otpjevani umjesto izgovoreni, a zbog je čega po strukturi prilično sličan operi.

Premijerno je prikazan na Kanskom festivalu, gdje je doživio trijumf i osvojio Zlatnu palmu; odluka žirija je, doduše, izazvala kontroverze među dijelom kritike koja je Demyjev film smatrala "previše komercijalnim" i "nedovoljno umjetničkim". Među publikom je, pak, doživio daleko bolji prijem. Catherine Denevue je upravo zahvaljujući Les Parapluies de Cherbourg postala jedna od najvećih zvijezda francuskog i evropskog filma. Pjesme iz filma su, pak, postale veliki hitovi te su obrađivane od strane brojnih pop izvođača.

Demy je godine 1967. godine snimio film Model Shop, gdje Anouk Aimée ponovno glumi lik iz Lole, te se stoga smatra završnim dijelom tzv. šerburske trilogije.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Les Parapluies de Cherbourg”. BFI TV & Film Database. London: British Film Institute. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-04. Pristupljeno 23. XII 2012. 
  2. "Les Parapluies de Cherbourg", JP's Box-Office.
  3. Informacije o gledanosti filmova Catherine Deneuve na Box Office Story

Vanjske veze[uredi | uredi kod]