Brief Encounter

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Brief Encounter
kino-poster
RežijaDavid Lean
ProducentNoël Coward
Anthony Havelock-Allan
Ronald Neame
ScenarioNoël Coward
Anthony Havelock-Allan
David Lean
Ronald Neame
UlogeCelia Johnson
Trevor Howard
Stanley Holloway
Joyce Carey
Cyril Raymond
Everley Gregg
Margaret Barton
MuzikaSergej Rahmanjinov
FotografijaRobert Krasker
MontažaJack Harris
DistribucijaEagle-Lion Distributors
Datum(i) premijere
26. 11. 1945 (1945-11-26)
Trajanje86 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Brief Encounter (sh. Kratki susret) je britanski crno-bijeli snimljen 1945. u režiji Davida Leana, koji se smatra jednim od najboljih ostvarenja britanske i svjetske kinematografije.

Brief Encounter se temelji na kazališnom komadu Still Life Noëla Cowarda koji je napisao scenario i producirao film. Protagonistica, koju tumači Celia Johnson, je situirana žena u 30-im godinama života koja živi u monotonom braku sa starijim muškarcem (koga glumi Cyril Raymond) kome je rodila dvoje djece. Radnja prikazuje kako prilikom šopinga slučajno upozna i sprijatelji se sa šarmantnim ljekarom (koga glumi Trevor Howard) te kako njih dvoje s vremenom shvaćaju da su zaljubljeni jedno u drugo, ali i kako društvene konvencije i okolnosti priječe da njihova veza ima ikakvu budućnost.

Brief Encounter, čiji se zaplet često tumači kao odraz burnih zbivanja u netom završenom drugom svjetskom ratu, tokom koga su u Britaniji bile česte kratke i strastvene ljubavne veze, ali i tada još vidljive društvene stratifikacije i konzervativnih vrijednosti srednje klase kojima pripadaju protagonisti, je doživio veliki uspjeh kod publike, ali i kod kritike. Godine 1946. je bio među nekoliko filmova nagrađenih Zlatnom palmom na prvom festivalu u Cannesu, a Celia Johnson je bila nominirana za Oscar za najbolju glumicu. Status filma je rastao tokom godina, te je 1952. ušao u prestižni izbor najboljih filmova svih vremena časopisa Sight & Sound, a 1999. godine je došao na 2. mjesto u BFI-jevom izboru 100 najboljih britanskih filmova svih vremena.

Godine 1968. je u tadašnjoj Jugoslaviji po motivima istog djela napravljena istoimena TV drama u produkciji RTV Zagreb.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Streaming audio