In Which We Serve

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
In Which We Serve

kino-poster
Režija Noël Coward
David Lean
(akcione scene)
Producent Noël Coward
Scenario Noël Coward
Uloge Noël Coward
John Mills
Bernard Miles
Celia Johnson
Muzika Noël Coward
Clifton Parker
Fotografija Ronald Neame
Montaža Thelma Connell
David Lean
Distribucija British Lion Film Corporation (UK)
Datum(i) premijere
17. septembar 1942 (1942-09-17)
Trajanje 115 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Budžet 240.000 £[1]
Bruto prihod 300.000 £ (Commonwealth)
2 mil. $ (SAD)[1]

In Which We Serve (u bivšoj Jugoslaviji distribuiran pod naslovom Borimo se na moru) je britanski crno-bijeli ratni film snimljen 1942. u režiji Davida Leana, kome je to predstavljalo režijski debi.

Film je nastao kao projekt uglednog dramskog pisca Noela Cowarda, koji je napisao scenarij inspiriran stvarnim događajima vezanim uz britanski razarač HMS Kelly i njegovog komandanta Lorda Mountbattena. Coward se u filmu pojavljuje u glavnoj ulozi kapetana Kinrossa čiji razarač HMS Torrin za vrijeme bitke za Kretu tone nakon što su ga njemačke Štuke pogodile bombama. Radnja kroz flashbackove prikazuje ratni put broda, odnosno njegovo sudjelovanje u norveškoj operaciji i evakuaciji iz Dunkerquea, te odraz ratnih zbivanja na živote članova posade.

Film je napravljen za vrijeme trajanja samog rata i imao je snažan propagandni naboj, te su prilikom snimanja producenti surađivali sa Kraljevskom mornaricom. Coward je originalno namjeravao režirati film, ali je shvatio da za to nema interesa i talenta, pa je posao povjerio Davidu Leanu, s kojim će kasnije surađivati. Film koji veliča stoicizam, odlučnost i zajedništvo među pripadnicima britanskih oružanih snaga je primio dobre kritike, isto kao i Coward za svoj nastup. Sljedeće se godine našao među kandidatima za Oscara.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 „Noteworthy Films Made in U.K.”. The West Australian (Perth, WA : 1879 – 1954) (Perth, WA: National Library of Australia): p. 27. 17 January 1953. http://nla.gov.au/nla.news-article49075010. Pristupljeno 4. VIII 2012. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]