Medijci

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Ovo je članak o medijskom narodu. Za njihovu drevnu državu, v. Medijska Monarhija.
Disambig.svg Ukoliko ste tražili naselje u srpskoj opštini Prijepolje, v. Međani (Prijepolje).
Medijci

Medijci ili Međani su stari iranski narod srodan Perzijancima koji se na područje Medije što se prostirala između Kaspijskog mora i Mezopotamije nastanio u 2. milenijumu pne. Ovaj kraj danas pripada sjeverozapadnom Iranu, sjeveroistočnom Iraku i zapadnoj Turskoj.

Njihovo ime prvi puta spominje se u asirskim natpisima 836. pne. U 8. vijeku pne. sastoji se od nekoliko manjih kneževina, a njihova plemena ujedinit će vladar Dejok (Δηιόκης; Dayukku, vl. 728. - 675. pne) i postat prvi vladar Medije. Naslijedit će ga njegov sin Fraort (vl. 675. - 653. pne.) koji ulazi u anti-asirsku koaliciju sa Kimerijcima i kroz čiji će se period (možda) oslobodit asirske vlasti. On je međutim u napadu poražen a i sam je poginuo. Historija spominje i Fraorta uzurpatora koji je vladao kraće vrijeme a pogubljen je u Ecbatani. Do 625. pne. izgleda da je Medija bila pod skitskom invazijom, i to od 653. - 625. pne. kada njome vlada Madije Skitski.

Posljednja dva vladara su Kijaksar (vl. 625. - 585. pne.), Fraortov sin koji će proširiti teritorij Medije, te Astijag. Kijaksar je imao kćer ili unuku koja se zvala Amitis i postala je ženom Nabukodonosora II. kojoj je ovaj izgradio Viseće vrtove Babilona. Kijaksar je modernizirao svoju vojsku i uništio Ninivu 612. pne. Naslijedio ga je njegov sin, posljednji medijski kralj, Astijag, kojega je detronizirao (srušio sa vlasti) njegov unuk Kir Veliki. Zemljom su zavladali Perzijanci.

Medijska plemena[uredi - уреди | uredi izvor]

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]