Pad Asura

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pad Asura
Lokacija Assur
Ishod Medijska i babilonska pobjeda
Sukobljene strane
Babilonija
Medija
Asirija
Komandanti i vođe
Nabopolasar
Kijaksar
Sin-Shar-Ishkun[1]
Snage
nepoznato nepoznato
Žrtve i gubici
nepoznato uništenje grada i istrebljenje njegovih stanovnika[2]

Pad Asura se zbio nakon što je nekadašnja prijestolnica Neo-asirskog Carstva bila osvojena od strane medijsko-babilonskog saveza. Uslijedilo je potpuno i pustošenje razaranje grada od kojeg se on neće nikada oporaviti [3].

Opsada Asura je predstavljala jedan od završnih događaja u dugotrajnom ratu Asiraca i Babilonaca koji je započeo Nabopolasarovim ustankom 626. pne.. Napolosara je za pet godina uspio otjerati Asirce iz Mezopotamije, a potom je godine 616. pne. porazio u bitci kod Arraphe. To je omogućilo pohod na teritoriju same Asirije, ali Babilonci nisu uspjeli u pokušaju da osvoje asirsku prijestolnicu Ninivu godine 615. pne. Godinu dana kasnije je Nabopolasar pokrenuo vojsku na Asur, pri čemu su mu se priključili Kijaksar i njegovi Medijci.[4].

Glavnina asirske vojske je bila raspoređena u Ninivi i nije mogla pomoći braniteljima Asura. Medijske i babilonske snage su na kraju uspjele prodrijeti kroz gradske zidine te počinile masakr, o čemu svjedoči veliki broj kostiju pronađen u ruševinama grada. Historičari još dvoje da li je grad pao 614. pne. ili 612. pne. zajedno s Ninivom.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Healy, Mark (1991). The Ancient Assyrians. New York: Osprey. str. p. 6. 
  2. Healy, Mark (1991). The Ancient Assyrians. New York: Osprey. str. p. 55. 
  3. Healy, Mark (1991). The Ancient Assyrians. New York: Osprey. str. p. 57. 
  4. Grant, R.G. (2005). Battle a Visual Journey Through 5000 Years of Combat. London: Dorling Kindersley. str. p. 18.