Pad Harrana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pad Harrana
Datum 609./608. pne.
Lokacija Harran
Ishod babilonsko-medijska pobjeda
Sukobljene strane
Babilonija
Medija
Asirija
Komandanti i vođe
Nabopolassar
Kijaksar
Ashur-uballit II
Snage
nepoznata nepoznata
Žrtve i gubici
nepoznati nepoznai

Pad Harrana se odnosi na babilonsku opsadu i osvajanje asirskog grada Harrana koje se zbilo 609. pne ili 608. pne.

Pozadina[uredi | uredi kod]

Godine 612. pne. su združene snage babilonskog kralja Nabopolasara i Medijaca osvojile asirsku prijestolnicu Ninivu. Ostaci asirske vojske su se povukli u grad Harran gdje se princ Ašur-ubalit proglasio kraljem. [1]

Iako je bio dugogodišnji neprijatelj Asiraca, egipatski faraon Psametih I im je odlučio priskočiti u pomoć, smatrajući kako će tako spriječiti Babilonce da ispune vakuum nastao propašću Asirskog Carstva, odnosno omogućiti Egiptu da stekne kontrolu nad Levantom i ponovno postane supersila.

Tok[uredi | uredi kod]

Međutim, ta pomoć nije bila u stanju spriječiti novi babilonski pohod, čiji je cilj bilo osvajanje Harrana, a samim tim i konačno uništenje asirske države. Nabopolasar je bio uvjeren da jedino tako može spriječiti buduće prijetnje omrznutih Asiraca [1] Asirski ljetopisi ne bilježe nijedne događaje iza 610. pne.[1] zbog čega su historičari zaključili da je opsada počela upravo tada. Opsada je potrajala dvije godine i na kraju je grad pao 609. ili 608. pne. [2]. Pretpostavlja se da je na njenom kraju poginuo i sam Ašur-ubalit, iako se dio asirske vojske uspio skloniti u Karkemiš.

Posljedice[uredi | uredi kod]

Egipatski faraon Neho II je pokušao razbiti opsadu, zbog čega je 609. pne. poduzeo veliki pohod. On je doveo do bitke kod Megida i omogućio Egipćanima da preuzmu vlast nad Levantom. Međutim, Egipćani su stigli prekasno da spase Harran, ali su zato uspostavili niz uporišta, uključujući Karkemiš gdje su pružili utočište svojim asirskim saveznicima.

Oko Karkemiša su se sljedećih nekoliko godina vodile borbe s promjenjljivim ishodom. Na kraju su Babilonci pod princom Nabukodonosorom uspjeli u bitci kod Karkemiša odlučno pobijediti Egipćane i uspostaviti vlastitu hegemoniju nad Bliskim Istokom.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Bertman, Stephen (2005). Handbook to Life in Ancient Mesopotamia. New York: Oxford UP. str. p. 80. 
  2. Grant, R.G. (2005). Battle a Visual Journey Through 5000 Years of Combat. London: Dorling Kindersley. str. p. 18.