Krka (Hrvatska)

Izvor: Wikipedia
Krka, pogled s autoceste A1

Krka je rijeka u Hrvatskoj koja utječe u Jadransko more.

Rijeka Krka izvire u blizini Knina, podno 22 metarskog Topoljskog buka ili Krčić, kojeg stvara pritoka rijeke Krke - Krčić. Krčić ljeti presušuje.

Ukupna duljina rijeke, s potopljenim dijelom ušća, iznosi 72,5 km, od čega 49 km čini slatkovodni vodotok, a 23,5 km bočati.

Krka teče Kninskim i Kosovim poljem, gdje prima prve značajne pritoke. Na izlazu iz polja Krka ulazi u kanjon,početak kanjona zove se Marunuša

Najpoznatija pritoka je Čikola koja utječe uzvodno od Skradinskog buka i stvara slikovit sutok s Krkom.

Na rijeci Krki se nalazi 7 slapišta.

Prvi među njima je Bilušića buk (22,4 m visine) koji se nalazi 16 km nizvodno od izvorišta. Poseban je upravo po tome što je on jedini slap koji se ne iskorištava za hidroenergiju.

Drugi slap je Brljan ili Ćorića buk (15.5 m) koji se nalazi 19 km nizvodno od izvorišta. Voda ovoga slapa i voda jezera Bjelobera ili Ćorića jezera se iskorištavaju u hidroelektrani Miljacka.

Manojlovac (najviši i najljepši slapovi na Krki) je treći slap koji se nalazi pola kilometra nizvodno od Brljana. Kao i mnogi slapovi, sastoji se od niza sedrenih barijera. Manojlovac je najviše slapište (59.6 m) s glavnim slapom visine 32.2 m. Okolna vegetacija je submediteranska. Voda ovog slapišta također se iskorištava za hidroenergiju u hidroelektrani Miljacka.

Preostala 4 slapa su Rošnjak (8,4m), Miljacka (23,8m), Roški slap (25,5m) i najpoznatiji Skradinski buk (45,7m). Na rijeci se nalazi i Visovačko jezero gdje je smješten otočić Visovac sa franjevačkim samostanom. Nizvodno od Skradin Krka se širi u [Prokljansko jezero]. U more utječe kod Šibenika.

V. također[uredi - уреди]