Štrbački buk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Štrbački buk

Štrbački buk je vodopad na rijeci Uni, na onom dijelu njenog toka gdje je granična rijeka između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ime je dobio po selu Štrbci u Hrvatskoj.

Vodopad se nalazi u blizini naselja Kulen Vakuf i Orašac, koji administrativno pripadaju gradu Bihaću. Sa hrvatske strane nalazi se željeznička Unska pruga, koja nije u upotrebi od raspada Jugoslavije i rata 1992-1995. god.

Pristup je moguć sa bosanske strane, skrećući u mjestu Orašac na uski makadamski put u dužini od oko 7 km.[1]

Dio je Nacionalnog parka Una i već je godinama popularno turističko odredište. Najveći je od svih slapova u Bosni i Hercegovini. Nalazi se na 294 m nadmorske visine.

Vodopad Štrbački buk je grupa slapova u neposrednoj blizini. Najveći od njih je visok oko 24 m. Nastao je usljed tektonskih pomjeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre kao geološkog fenomena. Ovdje se Una svom svojom silinom obrušava niz njega, stvarajući zaglušujući huk i impresivan oblak raspršenih kapljica vode, koje nošene vjetrom predstavljaju pravo osvježenje u toplim letnjim danima.

Nizvodno od Štrbačkog buka, u dužini od 15-tak kilometara, postoji više uzastopnih nižih slapova i brzaka koji ovaj dio Une čine najatraktivnijim za mnogobrojne ljubitelje raftinga. Štrbački buk je odabran za početnu stanicu raftinga prema Ripču. Za razliku od Vrbasa koji je dosta miran, rafting na Štrbačkom buku, uz Taru, vjerovatno pruža najviše adrenalina. [2]

Početkom XX vijeka, obale ovog vodopada krasili su brojni unski mlinovi što podsjećaju na sojenice, nastambe ilirskog plemena Japodi, koji su na ovim prostorima živjeli zadnjih 1000 godina stare ere.

Izvori[uredi | uredi kod]