Rafting

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rafting u Brazilu
Rafting na Tari

Rafting (engl.) na engleskom jeziku se može prevesti kao "splavarenje divljim vodama" u srpskom jeziku da bi se terminu splavarenje dodao elemenat nadmetanja, takmičenja. Splavarenje u srpskom jeziku se odnosi na transport drvene građe rekama Tarom , Drinom i Limom iz ranijih vremena.

Rafting je sport koji se sastoji u nadmetanju timova u profesionalnim takmičarskim čamcima sa 4 do 6 članova, a takmiči se u 3 discipline: slalomu, sprintu i spustu. Praktikuje na rekama 3. klase (prema međunarodnoj klasifikaciji).

U Srbiji, rafting kao sport je još u povoju, sa manje od 10 klubova registrovanih, a prva profesionalna liga se očekuje od 2007. godine. 2006. godine će prvi srpski klubovi učestvovati na nekom takmičenju i time se upisati u anale raftinga u Srbiji.

Podela raftinga[uredi | uredi kod]

Rafting je podeljen u šest grupa ("klasa") prema težini:

Klasa 1: Mirna reka sa sporim tokom.

Klasa 2: Poneki brzac ili kamen, ali još uvek ne opasan rafting.

Klasa 3: Brzaci, mali talasi, manji vodopadi, ali bez većih opasnosti. Turistički rafting spada u ovu klasu.

Klasa 4: Brzaci, veći talasi, stene, veći vodopadi ili padovi, potrebna koncentracjJa i veća brzina reagovanja. Samo za iskusnije raftere.

Klasa 5: Brzaci, veliki talasi, stene, veliki vodopadi, potrebno izuzetno precizno i koncentrisano upravljanje. Krajnja klasa takmičarskog raftinga.

Klasa 6: Brzaci, ogromni talasi, velike i izuzetno opasne stene i hridi, brojne zamke i padovi, potrebno izuzetno vešto upravljanje raftom bez greške. Ova klasa je izuzetno opasna i česti su smrtni slučajevi.

Sigurnost[uredi | uredi kod]

U spustu niz reku obično učestvuje od 4-8 članova plus kormilar. Za ličnu zaštitu se koriste na prvom mestu sledeći rekviziti:

  • Zaštitno odelo od neoprena
  • Nepotopivi prsluk
  • Kaciga
  • Ronilačke čizme

Mogu se koristiti i zaštitne naočare zbog talasa kao i elastično uže kojim se veže za čamac.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]