Košava (vjetar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zima u Beogradu.

Košava (tur. koş: brz + hava: zrak) je suh jugoistočni do južni vjetar koji puše sa Karpata pretežno u hladno doba godine u južnoj Mađarskoj, Podunavlju te u Banatu i Pomoravlju u Srbiji.

Javlja se kada je tlak zraka visok iznad Ukrajine, a nizak iznad zapadnog Mediterana. Najjača je na ulazu u Đerdapsku klisuru[1]. Donosi suho i hladno vrijeme i ima veliki utjecaj na lokalnu klimu. Puše najčešće tijekom jeseni i zime. Udari vjetra dosežu brzinu i do 100 km/h, iako je prosječna brzina vjetra između 25 i 45 km/h, a trajanje od 2 do 3 dana.[2] Zabilježeni su i topli koševi. Na sjeveru se osjeća do Subotica, na jugu do Niš, a na zapadu do Šid.[3]

Zimi može uzrokovati pad temperature do -30°C. Ljeti je hladno i prašnjavo. Dnevno varira, a najjači je između 5.00 i 10.00 sati ujutro. Košavu obično uzrokuju područja niskog tlaka iznad Jadranskog mora i odgovarajuće područje visokog tlaka u južnoj Rusija.[3]

Jedna jaka košava je bila 14. aprila 1937. godine, sa brzinom od 28 m/s u Beogradu, što je izazvalo materijalnu štetu.[4][5] Stopa i pojava košarica je opala od 1949. do 2010. godine. Ista studija je pokazala da košava obično traje dva do tri dana, a jednodnevne su vrlo rijetke.[6]

Naziv se također tradicionalno koristi u sjeverozapadnoj Bugarskoj, što znači „jugoistočni ili istočni vjetar”. Postoji izreka: „Kada košava udari, Nišava se mrzne”.

Nastanak vjetra[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Vjetar

Vjetar je posljedica više čimbenika:

Pri tlu je u umjerenim širinama često bezvjetreno stanje, to jest tišina, no u uvjetima velikih razlika tlaka, kao u uraganima, tornadima i tropskim ciklonima, brzina vjetra može dosegnuti vrijednosti i od više stotina kilometara na sat te prouzročiti velika razaranja. Na strujanje zraka mogu znatno utjecati i reljef (na primjer doljnjak, noćnik) i temperaturne razlike između kopna i mora, pa su poznati sustavi vjetrova obalne cirkulacije (zmorac i burin). Određeni dijelovi Zemlje poznati su po postojanim i jakim zapadnim vjetrovima, kao što su to olujna područja oceana, uglavnom oko 40° sjeverne zemljopisne širine. Brzina vjetra se redovito povećava s visinom i najveće se brzine obično pojavljuju u blizini troposfere.

Strujanja u atmosferi[uredi | uredi kod]

Glavni članak: Strujanje zraka

Strujanje zraka ne ovisi samo o silama koje djeluju u atmosferi, nego i o trenutnom stanju atmosfere. To stanje može biti barotropsko (to jest gustoća zraka je funkcija jedino tlaka), ili baroklinsko (to jest gustoća zraka ovisi, osim o tlaku, i o drugim termodinamskim uvjetima). Zbog mnogobrojnosti i međusobnosti utjecaja čimbenika koji uzrokuju i utječu na gibanje atmosfere, mehanizam strujanja zraka u atmosferi vrlo je složen i može se samo približno opisati matematičkim izrazima.

Zračna se masa Zemljine atmosfere neprestano giba s obzirom na površinu Zemlje. Dva su osnovna razloga gibanju zraka u atmosferi: vrtnja ili rotacija Zemljine kugle i nejednoliko zagrijavanje njene površine i atmosfere.

Zbog Zemljine vrtnje u višim slojevima atmosfere djeluju na čestice zraka Coriolisova sila i sila centrifugalnog ubrzanja, a u prizemnom sloju djeluju još i sile trenja između zračnog omotača i Zemljine površine, te između čestica zraka. Rezultat je djelovanja tih sila uglavnom vodoravno strujanje zraka. Zbog zakrivljenosti Zemljine površine i gibanja Zemlje s obzirom na Sunce, kao i nejednakog zagrijavanja podloge, ukupna se atmosfera nejednoliko zagrijava, što uzrokuje poremećaj gradijenta tlaka, pa nastaju strujanja zraka koja nastoje izjednačiti razlike tlaka.[7]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Dukić 2006: str. 116
  2. košava, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2018.
  3. 3,0 3,1 „Kossava”. Glossary of Meteorology, Second Edition. American Meteorological Society. jun 2000. Arhivirano iz originala na datum 30. 9. 2007. Pristupljeno 21. 12. 2018. 
  4. "Politika", 15. april 1937, str. 7-9 (spomenuti utopljeni lađari su sljedeći dan pronađeni živi)
  5. "Vreme", 15. april 1937, str. 1 i 7
  6. Romanić (2015). „Long-term trends of the 'Koshava' wind during 1949-2010”. International Journal of Climatology 35 (3): 288-302. Bibcode 2015IJCli..35..288R. DOI:10.1002/joc.3981. 
  7. "Tehnička enciklopedija" (Meteorologija), glavni urednik Hrvoje Požar, Grafički zavod Hrvatske, 1987.

Bibliografija[uredi | uredi kod]