Nišava

Izvor: Wikipedia
Nišava – Нишава
Izvor Stara Planina, Bugarska
Ušće Južna Morava
Dužina 218km
Prosečan protok 36 m³/s)
Površina sliva 3,950 km²
Države sliva Bugarska, Srbija

Nišava (ćirilica na bugarskom i srpskom jeziku: Нишава) je reka koja protiče kroz Bugarsku i Srbiju. Sa dužinom od 218km najduža je pritoka Južne Morave.

Bugarska[uredi - уреди]

Nišava izvire ispod vrha Kom na Staroj Planini. Izvorište je u blizini granice sa Srbijom, tako da tok Nišave u Bugarskoj iznosi svega 67 km, bez većih pritoka.

Pošto prolazi kroz selo Ginci (Гинци), reka je poznata i kao Ginska (Ćirilićno: Гинска). Tok joj je najpre prema jugu, a onda naglo skreće na zapad u Godečkoj kotlini, prolazi kroz selo Razboište (na bugarskom: Разбоище), posle koga formira klisuru. Po izlazu iz kotline, dolazi do sela Kalotina (Калотина), koje je granični punkt između Bugarske i Srbije (Kalotina-Gradina), i nastavlja dalje zapadno kroz Srbiju.

Srbija[uredi - уреди]

Tekući 151 km uglavnom prema zapadu, Nišava prolazi kroz Dimitrovgrad, Pirot, Belu Palanku, Nišku Banju i kroz Niš. Oko 10 km posle Niša uliva se u Južnu Moravu.

Karakteristike i značaj[uredi - уреди]

Nišava pripada crnomorskom slivu i njen sliv pokriva teritoriju od 3,950 km² (1,237 km² u Bugarskoj, 2,713 km² u Srbiji).

Nišava nije plovna reka.

Nišava ima puno malih pritoka, kao što su Temska sa desne, i Jerma, Koritnička reka, Crvena reka i Kutinska reka sa leve strane.

Sićevačka klisura[uredi - уреди]

Najpoznatija geološka formacija koju stvara Nišava je Sićevačka klisura, između Bele Palanke i Niške Banje. Klisura je dobila ime po selu Sićevu.

Nišava ima veliku snagu u Sićevačkoj klisuri, koja je iskorišćena na dve tačke ('Sićevo' i 'Ostrovica') za navodnjavanje, ribolov i produkciju struje.

Klisura je 17 km dugačka i 35-400 m duboka. U nekim delovima pravi kanjonske strukture, kao što je Gradiški kanjon.

Literatura[uredi - уреди]

  • Mala Prosvetina Enciklopedija, Treće izdanje (1985); Prosveta; ISBN 86-07-00001-2
  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Nišava koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.