Kevin Rudd

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kevin Rudd
Kevin Rudd

Mandat
3. prosinca 2007. – 24. lipnja 2010.
Prethodnik John Howard
Nasljednik Julia Gillard
Mandat
27. lipnja 2013. – 18. rujna 2013.
Prethodnik  Julia Gillard
Nasljednik Tony Abbott

Rođenje 21. rujna 1957.
Australija Nambour, Qld, Australija
Politička stranka Laburistička stranka
Supružnik Thérèse Rein
Vjera anglikanac

Potpis

Kevin Majkl Rad (engl. Kevin Michael Rudd; 21. septembar 1957) je australijski političar koji je služio kao 26. i 28. premijer Australije i vođa Australijske laburističke partije. Pod njegovim vođstvom, Laburistička partija je pobedila na izborima za federalni parlament 24. novembra 2007. protiv glavnog protivnika, koalicije Liberalne i Nacionalne partije koja je bila na vlasti prethodnih 10 godina pod Džonom Hauardom. Vlada Kevina Rada je 3. decembra zvanično oformljena na ceremoniji postavljenja od strane generalnog guvernera Majkla Džefrija. Njegova zamenica na mestu premijera, Džulija Gilard, sazvala je vanredne partijske izbore u junu 2010. na kojima je i pobedila a time postala i prva premijerka Australije, smenivši Kevina Rada. Kevin Rad je premijer koji se najkraće zadržao na toj poziciji. Od septembra 2010. se nalazi se na funkciji ministra spoljnih poslova Australije. 22. februara 2012. je podneo ostavku i najavio kako je pokrenuo formalni postupak za smenu Džulije Gilard sa mesta vođe laburista i premijera. U tome nije uspeo, ali je sredinom 2013. nakon nove incijative uspeo sakupiti dovoljnu podršku; nakon smene Džulije Gilard je imenovan novim premijerom; na tom će mestu ostati do izbora koje je izgubio u septembru 2013.

Kevin Rad je rođen u severnom delu države Kvinslend gde je i odrastao. U srednjoj školi je proglašen za đaka generacije. Radov otac, farmer i član Seljačke partije, umro je kada mu je bilo 11 godina i zbog toga je porodica primorana da se odseli sa farme. Priključio se partiji sa 15 godina, 1972. godine.

Studirao je na Australijskom nacionalnom univerzitetu u Kanberi i diplomirao u oblasti azijskih studija na smeru za kineski jezik i istoriju, kada je usvojio i kineski pseudonim Lu Keven (kin. 陸克文).

Osim što je radio kao poslanik Kevin Rad je radio i u ambasadama Australije u Stokholmu i Pekingu.

Prva odluka nakon postavljenja na mesto premijera bila je potpisivanje Protokola iz Kjota što je prethodna vlada odbijala da učini.

Oženio se 1981. sa Terezom Rejn sa kojom ima troje dece - Džesiku (1984), Nikolasa (1986) i Markusa (1993).

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]