Harold Holt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harold Holt
Harold Holt

Mandat
26. siječnja 1966. – 17. prosinca 1967.
Prethodnik Robert Menzies
Nasljednik John McEwen

Rođenje 5. kolovoza 1908.
Australija Stanmore, NSW, Australija
Smrt 17. prosinca 1967.
Australija Point Nepean, Vic., Australija
Politička stranka Liberalna stranka
Supružnik Zara Holt

Potpis

Harold Edward Holt (Stanmore, 5. kolovoza 1908. - Point Nepean, 17. prosinca 1967.) je bio australski političar koji je od 1966. do 1967. godine obnašao dužnost 17. premijera Australije.

Holt je čak 32 godine bio zastupnik u parlamentu, tokom kojih je niz godina bio ministar u vladi, ali je premijer bio samo 22 mjeseca. Tako kratak mandat nužno je ograničio njegov osobni i politički utjecaj, posebice ako se usporedi s onim njegova prethodnika, Roberta Menziesa, koji je u dva mandata na premijerskoj poziciji proveo ukupno 18 godina.

Kao ministar imigracije (1949. - 1956.), Holt je ostavio značajan trag u procesu ukidanja politike bijele Australije, dok je kao Menziesov ministar financija zaslužan za cijeli niz važnih fiskalnih reformi, među kojima se ističu osnivanje Pričuvne banke Australije te uvođenje decimalne valute u Australiji. Kao premijer, Holt je imao kratak period djelovanja, tokom kojega se ističu povijesna odluka da ne devalvira australski dolar u skladu s britanskom funtom te održavanje ustavnog referenduma 1967. godine. Isto tako, zagovarao je aktivno sudjelovanje Australije u Vijetnamskom ratu te je poznat po svojoj izajvi "All the way with LBJ." (eng. S LBJ-jem do kraja), zbog čega se danas smatra kontroverznom ličnošću.

Holtov premijerski mandat prekinut je iznenada, 17. prosinca 1967., kada je Holt nestao na plaži u Point Nepeanu. Naime, Holt je s nekoliko prijatelja isplovio na otvoreno more te je nakon nekog vremena odlučio malo otplivati. Struje u tom dijelu mora bile su snažne i, mada je Holt bio iskusan plivač, njegovi su mu prijatelji savjetovali da ne ide plivati. Naime, Holt je evidentno bio slaboga zdravlja (nedugo prije tog dana, srušio se u parlamentu - službena verzija bila je "deficijencija vitamina", ali pretpostavlja se kako se radi o srčanom problemu), a patio je i od snažnih bolova zbog ozljede ramena (zbog koje je bio na lijekovima, a navodno i na morfiju) tako da je za njega bilo izrazito opasno plivati u takvim uvjetima. Holt je ipak ušao u more, ali su ga prijatelji ubrzo izgubili iz vidika te, nakon nekog vremena, podigli uzbunu. Organizirana je potraga, jedna od najvećih u povijesti Australije, ali Holtovo tijelo nikada nije pronađeno. Vlada je 19. prosinca službeno priopćila kako se Holt smatra umrlim, a premijersku poziciju preuzeo je njegov zamjenik, John McEwen. Holtova iznenadna smrt izazvala je mini-krizu vlasti u Australiji.

Službena istraga oko Holtovog nestanka nikada nije provedena, uz objašnjenje kako bi to bio gubitak vremena i novca. Tadašnji zakoni nisu propisivali službenu istragu u slučaju utopljenika čiji leševi nisu pronađeni, tako da Holtov slučaj nije stigao do koronera. Zakon je promijenjen 1985. godine, a službena policijska istraga provedena je tek 2003. godine. Dana 2. rujna 2005., koroner je zaključio kako se Holt utopio u moru 17. prosinca 1967., čime je priča dobila službeni epilog. Ipak, činjenica da Holtov leš nikada nije pronađen potakla je cijeli niz teorija zavjere u Australiji i stvorila nekoliko urbanih mitova, među kojima su interesantni oni da je Holt počinio suicid, lažirao vlastitu smrt kako bi pobjegao s ljubavnicom, da su ga oteli vanzemaljci ili da je spašen od strane kineske podmornice, odnosno da je cijelo vrijeme bio agent Narodne Republike Kine.