Premijer Australije

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Premijer Australije
Prime Minister of the Commonwealth of Australia
Sjedište The Lodge · Kirribilli House
Canberra, Australija
Imenuje Generalni guverner
Mandat Po volji Njezina veličanstva
Inauguracijski držac Edmund Barton
Formiranje 1. siječnja 1901.
Plaća AU$507,338

Premijer Australije (službeni naziv: Prime Minister of the Commonwealth of Australia) je najviše rangirani krunski ministar, šef kabineta i Vlade Australije, kojega na poziciju imenuje Generalni guverner Australije. Funkcija premijera je, de facto, najjača politička funkcija u Australiji. Ipak, unatoč činjenici da se nalazi na samom vrhu političke hijerarhije, funkcija premijera ne spominje se u australskom Ustavu te postoji isključivo preko nepisanih ustavnih konvencija.

Osim u iznimnim slučajevima, australski premijer je u pravilu predsjednik političke stranke ili koalicije koja drži većinu u Predstavničkom domu. Jedini slučaj kada je senator izabran za premijera je onaj Johna Gortona, koji se subsekventno odrekao svoje pozicije u Senatu te postao izabrani član Predstavničkog doma. Senator George Pearce također je, tokom 1916. godine, obnašao funkciju premijera, ali isključivo kao vršitelj dužnosti dok je Billy Hughes bio izvan zemlje.

Od svibnja 2022. godine, premijer je Anthony Albanese, predsjednik Laburističke stranke koji je na poziciju došao nakon pobjede na parlamentarnim izborima.