Katarina Tomašević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Katarina Tomašević
Supružniknepoznato
Djeca-
DinastijaKotromanići
OtacStjepan Tomaš, kralj Bosne
MajkaKatarina Kosača
Rođenje1456 - 1459
Kraljeva Sutjeska
Smrt1464. ili poslije 1474.
vjerovatno Skoplje, Osmansko Carstvo
Mjesto sahraneSkoplje?


Ako ste tražili članak o drugoj osobi, pogledajte Katarina Kotromanić (čvor).

Katarina Tomašević Kotromanić (oko 1456 ili 1459 - krajem 1464 ili nakon 1474 )je bila kćerka bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića i kraljice Katarine Kosače. Imala je starijeg polubrata, Stjepana Tomaševića, sina njenog oca i krstjanke Vojače, te starijeg brata Sgismunda.Njeno muslimansko ime je bilo Tarihi Hanuma .

Djetinjstvo[uredi | uredi kod]

Historičari se ne slažu oko godine njenog rođenja. Jedni tvrde da je u trenutku pada Bosne imala devet godina[1], što bi značilo da je rođena oko 1456. godine, a drugi da je imala tri godine , đto bi bilo da je rođena 1459. godine[2]

Katarinin otac je umro 10. jula 1461. godine, te bosanska krunu naslijeđuje njen stariji polubrat. Katarina je sa majkom i bratom nastavila živjeti na dvoru svoga brata i njegove žene, kraljice Marije od Despotovine. Mnogi izvori govore da je Katarinin polubrat Stjepan io ogroman i da je mnogo pio.

Pad Bosne[uredi | uredi kod]

Osmanske osvajačke sile su nadirale s istoka i kralj Stjepan Tomašević, Katarinin polubrat, je okončao svoj život braneći svoj tron. Sigismund i Katarina su bili poslani u Istanbul, gdje su prešli na islam.[2]

Turbe u Skopju?[uredi | uredi kod]

Prema legendi, sahranjena je u Skopju, gdje joj je Isa-beg Ishaković kasnije podigao turbe. Turbe se navodno nalazilo na brežuljku Urjan Babi, u mezarju pored puta zvanog Hadžilar Jolu, a pokopana je bila izvjesna Kral K'zi, odnosno bosanska princeza. Ukoliko je ova teorija tačna, može se pretpostaviti da je živjela i umrla u Skopju.[3]O njoj se brinuo Isa - beg Ishaković , kojem je bila data na čuvanje .

Smrt[uredi | uredi kod]

Historičari se ne slžu oko datuma smrti ove bosanske princeze . Postoje dvije sljedeće teorije o Katarininoj smrti :


  • jedna teorija govori o smrti princeze na putu prema Skoplju krajem 1464. godine
  • druga teorija govori o Katarininoj smrti nakon 1474. godine , jer je posljedni put pomenuta 1474. godine.

Svi se slažu da je Katarina umrla malada. Njeno muslimansko ime je bilo Tarihi Hanuma


Reference[uredi | uredi kod]

  1. Franjo Šanjek: Fenomen "krstjani" u srednjovjekovnoj Bosni i Humu: sbornik radova, Institut za istoriju, 2005.
  2. 2,0 2,1 Franz Babinger, William C. Hickman, Ralph Manheim, Mehmed the Conqueror and His Time, Princeton University Press, 1992.
  3. Enver Imamović: Korijeni Bosne i bosanstva: izbor novinskih članaka, predavanja sa javnih tribina, referata sa znanstvenih skupova i posebnih, Međunarodni centar za mir, 1995.