Kraljica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Kraljica (razvrstavanje).
Razine plemstva
Koronet earla
Car / Carica

Kralj / Kraljica

Princ, Knez / Princeza, Kneginja

Veliki vojvoda / Velika vojvotkinja

Nadvojvoda / Nadvojvotkinja

Vojvoda / Vojvotkinja

Markiz / Markiza

Markgrof / Markgrofica

Grof / Earl / Grofica / Kontesa

Vikont / Vikontesa

Baron (Barun) / Baronica / Barunica

Kraljica je kraljevska titula koja označava ženu koja je nasljedstvom ili na neki drugi način postala monarh u nekoj kraljevini. Osim toga je ta titula predviđena i za žene koje nemaju kraljevske ovlasti - supruge živućeg kralja (kraljica supruga), živuće majke vladajućeg kralja ili kraljice (kraljica majka) i udovice umrlog kralja (kraljica udovica).

Kraljica vladarica[uredi | uredi kod]

Kraljica vladarica je žena-monarh sa ovlastima državnog poglavara koje ima i kralj. Za razliku od žena kraljeva, muževi kraljica u pravilu ne dijele njihovu titulu. Muž kraljice-vladarice je jednostavno princ-suprug pošto titula kralja obično nadmašuje titulu kraljice. Izuzetak čine Vilim III. Oranski, kojeg je kraljica Mary II. proglasila ko-suverenom i Filip II od Španjolske, kojeg je kraljica Marija I. Krvava proglasila kraljem-suprugom.

Prva okrunjena kraljica vladarica na europskom tlu bila je Marija I. Krvava, vladarica Engleske iz 16. stoljeća, (Sveta Rimska Carica Maud iz 12. stoljeća nije prihvaćena kao vladarica Engleske a Jane Grey je pogubljena prije nego što je službeno okrunjena).

Danas Danskom i Nizozemskom vladaju kraljice.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]