Elizabeta Pjast

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za druge Elizabete iz dinastije Pjast vidi Elizabeta Pjast (čvor).

Elizabeta Pjast ( 1302- 23. august 1345.) je bila banica Bosne kao treća supruga bana Stjepana II.

Porijeklo[uredi | uredi kod]

Elizabeta je bila kćerka kujavskog vojvode Kazimira II Pjasta. Ime njene majke nije poznato. Pripadala je dinastiji Pjast koja je vladala Poljskim kraljevstvom.Pored Elzabete Kazimir je imao sina Wladisalava Poljskog .

Brak[uredi | uredi kod]

Elizabetin kćerka Elizabeta na replici škrinje sv. Šimuna, čije je stvaranje naručila.

Brak između Elizabete i Stjepana, koji je već bio dva puta oženjen (ortenburškom groficom Elizabetom i bugarskom carevnom), aranžirao je Karlo I Robert, kralj Ugarske, 1323. godine. Elizabeta je bila imenjakinja i rodica Karlove supruge, kraljice Elizabete, a Karlo I Robert je želio ovim brakom steći veću kontrolu nad Stjepanom. Kao vjenčani dar, Stjepan je od Karla Roberta dobio zapadne zemlje koje je prethodno kontrolirao Mladen I Šubić Bribirski.

Brak je bio ozakonjen 1339. godine. Do tada je Stjepanov brak s kćerkom nekog bugarskog cara još bio smatran validnim. Od njene djece, preživjelo je dvoje dvije kćerke, a Elizabeta je imala četvero poznate djece :

Banica Elizabeta je umrla za vrijeme života svog muža, tačnije 23. augusta 1345, uzrok smrti bila je kuga. Dominik Mandić vjeruje da je sahranjena u Bobovcu, u istoj grobnici kao i njen suprug Stjepan, Stjepanov brat Vladislav i Vladislavova supruga Jelena. [1]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Mandić, Doninik: Franjevačka Bosna: razvoj i uprava Bosanske vikarije i provincije, 1340-1735, Hrvatski povijesni institut, 1968, str. 231.