Vojača

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vojača
Kraljica Bosne
Krunidba ?
Supružnik Stjepan Tomaš, kralj Bosne
Djeca Stjepan Tomašević, kralj Bosne i 2 sina.
Dinastija ?
Otac ?
Majka ?
Rođenje oko 1417.
Prozor ?
Smrt
Bosna

Vojača je bila bosanska kraljica kao prva supruga bosanskog kralja Stjepana Tomaša.

Vojača je bila patarenka i nije bila plemenitog roda, a neki smatraju da je porijeklom bila Ramkinja.[1]

Brak[uredi - уреди | uredi kôd]

Za Stjepana Tomaša se udala prije njegovog dolaska na prijestolje i to po bogumilskom obredu (takozvanom "običaju domovine"), što znači se Tomaš obavezao da će joj biti vjeran sve dok mu ona bude "dobra i vjerna".[2][3][4] Sa Stjepanom Tomašem Vojača je imala sina, Stjepana Tomaševića.

Kraljica[uredi - уреди | uredi kôd]

Nakon što je Stjepan Tomaš proglašen kraljem Bosne, Vojača je postala kraljica Bosne. Međutim, nije bila smatrana podobnom za titulu bosanske kraljice pošto je moćno plemstvo nije željelo prihvatiti kao takvu, pa je Stjepan Tomaš stoga tražio ženu višeg roda. Iako je Vojačin brak sa Stjepanom Tomašem u Katoličkoj crkvi, kojoj je Stjepan Tomaš sada pripadao, smatran nevažećim, ipak se smatrao nekom vrstom predbračnog ugovora, te je papa Eugen IV morao poništiti taj "ugovor" kako bi se Stjepan Tomaš mogao ponovo oženiti. Poništenje je izdato 29. maja 1445. godine. Stjepan Tomaš je zatim oženio Katarinu Kosaču, kćer herceg Stjepana Vukčića Kosače.

Po poništenju braka[uredi - уреди | uredi kôd]

Po poništenju braka Vojača se vjerovatno sklonila u samostan [1] kao što su to često radile i bivše kraljice u ostatku Evrope.

Vojačin sin, Stjepan Tomašević, je nakon smrti Stjepana Tomaša postao posljednji bosanski kralj. Prema Dominiku Mandiću, Vojača je umrla prije nego što je njen sin postao kralj.[5]

Također pogledajte[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Franjevačka teologija, Crkva bosanska u XV. stoljeću, Franjevačka teologija Sarajevo, 2003. Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; naziv "Franj" je zadan više puta s različitim sadržajem
  2. Pejo Ćošković, Časopis Franjevačke teologije Sarajevo, Institut za istoriju, 2005.
  3. Salih Jalimam, Studija o bosanskim bogomilima, s.n., 1996.
  4. Leon Petrović, Kršćani bosanske crkve, Svjetlo riječi, 1999.
  5. Dominik Mandić, Sabrana djela Dr. O. Dominika Mandića: Bosna i Hercegovina : Sv. 1. Državna i vjerska pripadnost sredovječne Bosne i Hercegovine, Ziral, 1978.


Prethodnik:
Doroteja Gorjanska
Kraljica Bosne
1443-1445
Nasljednik:
Katarina Kosača