Karl-Franzens Univerzitet Grac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karl-Francens Univerzitet Grac
Karl-Franzens-Universität Graz
Univerza v Gradcu
lat. Carolo Franciscea Graecensis
Historija
Osnivanje1585.
Studenti
UdruženjaUM
Službene stranice
uni-graz.at/en
Karl-Francens Univerzitet Grac

Karl-Francens Univerzitet (KFU), poznat i kao Univerzitet Graca je najstariji univerzitet u Gracu.

Osnivanje i razvoj[uredi | uredi kod]

Karl-Francens Univerzitet Grac osnovan je 1585. godine od strane Karla II kao jezuitski koledž koji se sastojao od filozofskog i teološkog fakulteta u Gracu, sjedištu pokrajine Štajermark, na jugoistoku Austrije. Godine 1778. Univerzitetu je priključen i Fakultet pravnih nauka, što je bio uvod u širenje ovog Univerziteta koje će bti nastavljeno 1782. kroz uvođenje medicinsko-hirurškog studija, koje je označilo Grac kao univerzitetski grad, te će ga dovesti do pozicije jednog od najpoznatijih univerzitetskih centara. 1863. medicinski studij prerasta u Medicinski fakultet, a 1872. god je preimenovan u današnji naziv od strane cara Karla-Francensa I. 1895. godine otvorena je tzv. «glavna zgrada»,deut. "Hauptgebaude", koja je i danas u službi i nalazi se u centru kampusa. Univerztet u Gracu ima i onih tužnih momenata u svojoj istoriji, kao što je otpuštanje 17% profesora, među kojim je bilo nobelovaca, kao i 33% studenata 1938. godine od strane nacista iz rasističkih pobuda.

Danas je ovaj Univerzitet jedan od pet u Gracu, a 1999. godine dostigao je brojku od 32000 studenata, najviše u svojoj istoriji. 2002. godine. Medicinski fakultet se odvojio od ovog Univerziteta i osnovao vlastiti Medicinski univerzitet.

Kampus[uredi | uredi kod]

Kampus KFU-a u Gracu oslikava 400 godina različitih uticaja na arhitekturu. Univerzitet se prostire na 93000 kv. m. korisnog prostora, a centru kampusa nalazi se zgrada izgađena u neo-renesansnom stilu koja je ujedno i zaštićeni spomenik kulture. Oko nje se nalaze mlađe zgrade koje oslikavaju različite arhitenktonske stilove. Sam kampus nalazi se u blizini centra grada i većina studenata do njega dolazi pješice ili biciklom. Oni malo udaljeniji najčesće koriste usluge gradskog prevoza.

Rektor[uredi | uredi kod]

Rektor KFU-a je mladi prof. dr. Alfred Gučelhofer. Rođen je 1960. god, a apsolvirao je studij ekonomije 1985. god u Gracu. nakon osam godina rada na institutu za privrednu pedagogiju,1993. godine postaje doktor privrednih i socijalnih nauka. Nakon toga radi na američkim fakultetima i firmama, a 1999. god vraća se u Grac, na KFU. Predsijednica univerzitetskog Savjeta je prof. dr. Irmgard Gris, a predsijednica Senata KFU-a je Monika Hintereger.

Studij na KFU[uredi | uredi kod]

Univerzitet se satsoji iz 6 organizacionih jedinica, od kojih su 5 fakulteti, a jedna je Uprava univerziteta. Oni se dalje sastoje od 72 različita instituta, od kojih svaki nudi različite pravce studiralja. Tako se npr. u okviru Ekonomskog fakulteta nalazi Institut za statistiku koji, kao opciju za studiranje, nudi nekoliko različitih smjerova iz statistike. Na fakultetu se trenutno nalazi oko 21000 studnata od kojih su 3000 brucoši,2300 apsolventi, a njih 260 spremaju doktorat. Na fakultetu radi 3000 službenika, od kojih su 2000 naučnici. Na univerzitetu, čiji je budžet 125 miliona evra, predaje se 9000 predmeta u različitim oblicima (predavanja, viježbe...).

Poznati na KFU[uredi | uredi kod]

Najpoznatiji Srbin koji je studirao na ovom univerzitetu svakako je Ivo Andrić, a takođe u Gracu, samo na Tehničkom univerzitetu studirao je i Nikola Tesla, ali samo jednu godinu. Na ovom univerzitetu predavali su nobelovci Fric Pregl (1923, Nobelova nagrada-Hemija), Žulijus Vagner von Jaureg (1927, Medicina), Ervin Šrodlinger (1933, Fizika), Otto Levi (1936, Medicina), Viktor F. Hes (1938, Fizika) te Karl fon Friš (1973, Medicina).

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]