Jodocus Hondius

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jodocus Hondius
(Atlas, 1619)
((lat.))(nl) Leo Belgicus (1611)

Jodocus Hondius 1 (Dentergem, 17. oktobar 1563. − Amsterdam, 12. februar 1612), flamanski umjetnik i kartograf poznat po čuvenim kartama Novog i Starog svijeta, dopunjavanju radova G. Mercatora, te portretima F. Drakea. Za vrijeme njegova života Amsterdam postaje kartografski centar Evrope.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Hondius se rodio u Dentergemu, a karijeru je započeo kao graver i izrađivač mjernih instrumenata odnosno globusa. Zbog vjerskih pritisaka kojima su bili izloženi Flamanci, godine 1584. preselio se u London.

Za vrijeme boravka u Engleskoj, Hondius je objavljivao djela F. Drakea koji je kasnih 1570-ih oplovio svijet. Godine 1589. izdao je danas slavnu kartu New Albiona na zapadnoj obali Sjeverne Amerike gdje je slavni moreplovac i istraživač uspostavio koloniju. Također, izradio je više Drakeovih portreta koji se danas čuvaju u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta.

Hondius se 1593. godine seli u Amsterdam gdje ostaje do kraja života. Godine 1604. kupuje bakroreze G. Mercatora od njegovog unuka i izdaje ih s dodatnih 36 karata. Unatoč vlastitim prilozima, Hondius je djelo u potpunosti pripisao slavnom prethodniku dok je sebe opisao isključivo kao izdavača. Izdanje je postiglo veliki uspjeh što ga je nagnalo da objavi i džepni atlas (Atlas Minor). Navedena izdanja postala su poznata kao Mercator-Hondiusovi atlasi.

Između 1605. i 1610. godine Hondiusa upošljava J. Speed za graviranje njegovog „Teatra carstva Velike Britanije” (engl. The Theatre of the Empire of Great Britaine).

Poslije Hondiusove smrti s izdavačkim radom nastavili su njegova udovica i dva sina − Jodocus mlađi i Henricus.[1] Kasnije se porodica udružila s J. Janssoniusom čije se ime također pojavljuje na Mercator-Hondiusovim atlasima izdanima nakon 1633. godine.

Nakon prvog latinskog izdanja iz 1606. godine, ukupno je izdano još pedesetak njih na raznim evropskim jezicima. Također, djelomični prijevod na turski objavio je i osmanlijski učenjak K. Çelebi.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Bilješke

[uredi | uredi kod]
  • 1  U literaturi se ponekad pojavljuje i pod nizozemskim krštenim imenom Joost de Hondt ili kao Jodocus Hondius stariji zbog razlikovanja od istoimenog sina.

Reference

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Jodocus Hondius
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Jodocus Hondius