Jaws

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jaws
RežijaSteven Spielberg
ProducentDavid Brown
Richard D. Zanuck
ScenarioRoman:
Peter Benchley
Scenarij:
Peter Benchley
Carl Gottlieb
Nepotpisan:
Howard Sackler
UlogeRoy Scheider
Robert Shaw
Richard Dreyfuss
Lorraine Gary
MuzikaJohn Williams
FotografijaBill Butler
MontažaVerna Fields
DistribucijaUniversal Studios
Datum(i) premijere1975.
Trajanje124 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet$7,000,000
Web stranicahttp://jaws25.com
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Ralje 2
Jaws na Internet Movie Database

Ralje (eng. Jaws) američki film zasnovan na bestseleru "Ralje" Petera Benchleyja. Film je režirao Steven Spielberg, dok su glavne uloge imali Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss i Lorraine Gray.

Radnja filma započinje legendarnom scenom u kojemu velika bijela psina napada i ubija jednu djevojku, potaknuvši napetost i brigu u malom obalnom gradu, koji ovisi o prihodima od turizma.

Za filmsku glazbu pobrinuo se skladatelj John Williams i 1976. za nju dobio Oscara. Glazba je energična i napeta i odlično manipulira emocijama gledatelja, pojačavajući osjećaj straha i iščekivanja. Glazbena tema napada velike bijele psine je naprosto nezaboravna.

Ralje su u početku proglašene nezrelim i sezonskim kinohitom, međutim probile su sve rekorde gledanosti i ostvarile prihod od 470.653.000 dolara i s time bile najkomercijalniji film sve do Zvjezdanih ratova.

Kritike[uredi | uredi kod]

Većina kritičara jako je hvalila film. Roger Ebert mu je dao 4 od 4 zvijezde: "Spielbergove "Ralje" su senzacionalno učinkovit akcijski film, strašan triler koji funkcionira tim bolje jer je nastanjen likovima koji su razvijeni u ljudska bića koje upoznamo i brinemo za njih. Film je strašan poput "Egzorcista", a opet nekako sa nježnijom vrstom strave"[1]. James Berardinelli također mu je dao 4 od 4 zvijezde: "Kada se radi o ovakvoj vrsti trilera, nijedan film dosad nije uspio nadvisiti "Ralje", iako su mnogi pokušali. A, kako godine prolaze, čini se sve manje vjerojatnijim da će bilo što uopće i približiti mu se"[2].

Arsen Oremović mu je dao tri od četiri 'kritičarska prsta': "Na granici između horora i filma katastrofe, film je pokazao sve vrline Spielbergova rukopisa, koji će kasnije potvrditi u svojim kasnijim megahitovima. Ne povodeći se za banalnim plašenjem gledatelja umjetno stvorenom nemani, koji prvi put vidimo tek u drugoj polovici filma, ali nas zato hvata jeza od njezinih subjektivnih kadrova, Spielberg je pokazao izvanrednu darovitsot za iznšenje priča, vođenje gledateljevih emocija u rasponu od paničnog straha do osjećajnosti te majstorski osjećaj za dočaravanje likova i okoline koju oslikava"[3].

Nastavci[uredi | uredi kod]

Uslijedila su tri sve lošija nastavka, s kojima Steven Spielberg nije imao nikakve veze.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Jaws::rogerebert.com:: Reviews”. Arhivirano iz originala na datum 2006-08-03. Pristupljeno 2011-08-19. 
  2. James Berardinelli - Jaws review
  3. Večernji list; Tko gleda zlo ne misli; 14. 6. 1996.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]