Hook (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hook
RežijaSteven Spielberg
ProducentFrank Marshall
Kathleen Kennedy
Gerald R. Molen
ScenarioJ. M. Barrie (originalna priča)
James V. Hart
UlogeRobin Williams
Dustin Hoffman
Julia Roberts
Bob Hoskins
Charlie Korsmo
Amber Scott
MuzikaJohn Williams
MontažaMichael Kahn
DistribucijaAmblin Entertainment
TriStar Pictures
Datum(i) premijere1991.
Trajanje144 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet70 mil. dolara
Hook na Internet Movie Database

Kuka (eng. Hook) je pustolovni film iz 1991. godine, snimljen u režiji Stevena Spielberga. Film je suvremeni filmski nastavak bajke o Petru Panu, dječaku koji nije želio odrasti, i njegovom najvećem neprijatelju, okrutnom piratu Kapetanu Jamesu Kuki.

Radnja[uredi | uredi kod]

Peter Banning (Robin Williams) četrdesetogodišnji je odvjetnik, posve zaboravio na svoj pravi identitet. Pritisnut obavezama, Banning je zapostavio obitelj i potisnuo duboko u zaborav činjenicu da je on zapravo - Petar Pan.

Kad Banningovi posjete Peterovu baku Wendy u Londonu, odvjetnikovu djecu otima zli kapetan Kuka (Dustin Hoffman) iz Nigdjezemske, a baka podsjeća Banninga na njegovu dječju dušu. Ohrabren staričinim riječima, Petar Pan kreće u misiju spašavanja djece, a u pomoć mu stiže simpatična vila Zvončica (Julia Roberts)...

O filmu[uredi | uredi kod]

Spielbergova ekranizacija nezaboravnih zgoda letećeg dječaka postala je nerazdvojnim dijelom pisano-igranog opusa o Petru Panu.

I sam poznat kao najveće dijete među redateljima, Steven Spielberg pokazao se pravim odabirom za adaptaciju slavnog romana Jamesa M. Barrieja, nastalog početkom prošlog stoljeća. Prvobitno namijenjen kazališnoj izvedbi, "Petar Pan" objavljen je nekoliko godina kasnije u formi romana, a zanimanje za priču o dječaku koji ne želi odrasti nije ugaslo niti danas.

Film je 1992. godine nominiran za pet Oscara. Iste godine glumac Dustin Hoffman nominiran je i za "Zlatni globus".

Uloge[uredi | uredi kod]