Memoirs of a Geisha (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Memoirs of a Geisha

Kino-poster
Režija Rob Marshall
Producent Steven Spielberg
Gary Barber
Roger Birnbaum
Douglas Wick
Lucy Fisher
Scenario Robin Swicord
Predložak Memoirs of a Geisha; autor:
Arthur Golden
Uloge Zhang Ziyi
Ken Watanabe
Gong Li
Michelle Yeoh
Muzika John Williams
Fotografija Dion Beebe
Montaža Pietro Scalia
Studio Spyglass Entertainment
Amblin Entertainment
Red Wagon Entertainment
Distribucija SAD:
Columbia Pictures
DreamWorks (ko-distributer)
međunarodni:
Spyglass Entertainment
Buena Vista International
Datum(i) premijere
9. decembar 2005 (2005-12-09)
Trajanje 145 min.
Zemlja  Japan
 Sjedinjene Države
Jezik engleski
japanski
Budžet 85 mil. $
Bruto prihod 162,242.962 $

Memoari jedne gejše (engl. Memoirs of a Geisha) je američki igrani film snimljen 2005. u režiji Roba Maršala i u produkciji Stivena Spilberga. Predstavljao je adaptaciju popularnog istoimenog romana Artura Goldena iz 1997. godine. Radnja mu je smeštena u Japan u godinama pred, za vreme i neposredno posle drugog svetskog rata te opisivao život tadašnjih gejša.

Bio je nominovan za šest Oskara, a osvojio je tri i to: Oskar za najbolju fotografiju, Oskar za najbolju scenografiju i Oskar za najbolji kostim. Džang Ciji je bila nominovana za nagradu BAFTA za najbolju glavnu glumicu. Bio je veliki bioskopski hit širom sveta 2005. godine.

U Japanu, gde je prikazivan pod nazivom „Sajuri“ (Sayuri), po imenu glavne junakinje, izazvao je velike kontroverze. Deo javnosti nije prihvatio da sve glavne uloge tumače kineske glumice. U susednoj Kini je zabranjen zbog navodno blagonaklonog stava prema prostituciji i ignorisanja japanskih ratnih zločina i kuća za utehu.

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Čijo je sa svega devet godina nasilno dovedena u kuću gejši, dok joj sestru prodaju. Ubrzo je shvatila da posao gejše nije toliko težak kako je mislila, i da, naprotiv, pruža ženi mogućnost da postane bogata i samostalna. Glavna gejša kuće kojoj i Čijo pripada je sujetna i veoma privlačna Hatsumomo, koja uviđa u kakvu će lepoticu izrasti Čijo, pa je zato svakodnevno maltertira i uvlači u nevolje. Videvši to, Mameha, najpoznatija gejša u gradu, uzima Čijo pod svoju zaštitu i uči je veštinama kojima treba da vlada jedna kurtizana. Čijo ubrzo postaje Sajuri - najtraženija i najlepša gejša u gradu. Problemi sa ljubomornom Hatsumomo, koji su se nastavili, nisu bili ni upola teški, koliko i beznadežna situacija u kojoj se Sajuri kasnije našla kada je shvatila da se zaljubila u jednog čoveka. To je bio Ken, stariji muškarac koji je uvek obasipao pažnjom, i pomagao joj kada joj je bilo najteže. Srećom, počinje i Drugi svetski rat, posle kog Sajuri neće postojati kao gejša, već kao slobodna žena koja živi sa čovekom koga voli.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Glumac Uloga
Džang Ciji Čijo/Sajuri
Ken Vatanabe Ken Ivamura
Gong Li Hatsumomo
Mišel Jeo Mameha
Kodži Jakušo Nobu

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Tri glavne glumice, (Sajuri, Hatsumomo i Mameha), provele su određeno vreme u kampu za gejše, kako bi naučile tradicionalne veštine gejši (ples, pevanje, japansku čajnu ceremoniju).

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]