Jurassic Park

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Jurassic Park (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jurassic Park
RežijaSteven Spielberg
ProducentKathleen Kennedy
Gerald R. Molen
ScenarioScenarij:
David Koepp
Malia Scotch Marmo (nepotpisana)
Michael Crichton
Roman:
Michael Crichton
UlogeSam Neill
Laura Dern
Jeff Goldblum
Richard Attenborough
Joseph Mazzello
Ariana Richards
Martin Ferrero
Bob Peck
Samuel L. Jackson
Wayne Knight
MuzikaJohn Williams
FotografijaDean Cundey
MontažaMichael Kahn
DistribucijaUniversal Studios
Datum(i) premijere1993.
Trajanje127 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet$95,000,000
Web stranicahttp://www.jurassicpark.com/
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Jurski park: Izgubljeni svijet
Jurassic Park na Internet Movie Database

Jurski park (eng. Jurassic Park) američki je pustolovni SF film iz 1993. u režiji Stevena Spielberga u kojem glavne uloge tumače Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum i Richard Attenborough. Temelji se na istoimenom romanu koji je napisao Michael Crichton, a u kojem se radnja odvija oko kloniranih dinosaura u zabavnom parku na jednom otoku koji izmaknu kontroli. 1993., godine koje je film pušten u distribuciju, postao je najuspješniji film svih vremena, zaradivši preko $920 milijuna diljem svijeta. Poziciju komercijalno najuspješnijeg filma držao je 4 i pol godine nakon što je Titanic zaradio dvostruko više, čak $1,845 milijuna diljem svijeta. Bio je i najkomercijlniji film s dinosaurima, sve dok ga 2015. nije svrgnuo nastavak Jurassic World.[1]

Radnja[uredi | uredi kod]

U Jurskom parku, koji se nalazi na otoku Nublar 190 km zapadno od Kostarike, jedan zaposlenik kompanije za genetski inžinjering InGen je napadnut i ubijen dok je stavljao Velociraptore u kavez, zbog čega njegova obitelj diže parnicu protiv kompanije. Glavni izvršni direktor kompanije, John Hammond (Richard Attenborough) je, pod pritiskom svojih investitora, dozvolio da se izvrši sigurnosna inspekcija u parku. On poziva paleontologa Alana Granta (Sam Neill), paleobotaničarku Ellie Sattler (Laura Dern) i Iana Malcolma (Jeff Goldblum), kao i odvjetnika investitora Donalda Gennaroa (Martin Ferrero) da izvrše inspekciju. Kada se zapute u park, oni ugledaju Brachiosaurusa. U parku oni doznaju da je InGen stvorio dinosauruse kloniranjem genetskog materijala iz DNK koju su našli u jednom komarcu očuvanom u jantaru. Nedostajuće dijelove DNK su zamijenili sa DNK žabe. Stvaraju samo ženke dinosaura kako bi spriječili nekontrolirano razmnožavanje u parku. Timu je također pokazan kavez Velociraptora, nazvanih "raptori", izuzetno inteligentnih, agresivnih i divljih grabežljivaca.

Malcolmu se gadi to jer smatra da je to "uništavanje prirode". Sattler je zabrinuta, ali Grant ostaje neutralan. Upoznaju Hammondove unuke, Tima (Joseph Mazzello) i Alexis "Lex" Murphy (Ariana Richards) i odlaze na vožnju parkom u automobilima koji rade na električnu struju. Ellie napusti automobil kako bi nadgledala i pobrinula se za bolesnog Triceratopsa sa veterinarom Gerryjem Hardingom (Gerald R. Molen). Tropska oluja pogodi otok i većina zaposlenika InGen-a odlaze na taj dan i tako ostavljaju samo Hammonda, čuvara životinja Roberta Muldoona (Bob Peck), glavnog mehaničara Raya Arnolda (Samuel L. Jackson) i glavnog programera kompjutera Dennisa Nedryja (Wayne Knight) da nadgledaju park i posjetioce.

Nakon što ga podmiti rival InGen-a Lewis Dodgson (Cameron Thor), Nedry iskoristi priliku da ugasi sigurnosni sistem parka (navodno da bi popravio kompjutere) i tako uspjeva ukrasti embrije dinosaura i dostaviti ih do dostavljača. Period gašenja sigurnosnog sistema donosi onima u parku mnoge opasnosti, ponajviše zato što je tako Tyrannosaurus uspio da pobjegne iz svog kaveza oko kojeg je bila postavljena električna žica zbog sigurnosti. Kukavički Gennaro pobjegne iz auta u obližnji zahod, dok Tim i Lex slučajno privuku pažnju T-rexa pomoću svjetiljke i on ih napadne. Grant odvuče pažnju T-rexa na isti način, ali baš kad je htio otići, Malcolm pokuša to isto sa manje uspjeha i bježeći od T-rexa privuče njegovu pozornost. Zatim kaže Grantu da odvede djecu i bježi. Gennaroa T-rex proguta, a Malcolm je ozlijeđen i smatraju ga mrtvim. Grant i djeca jedva prežive.

Ubrzo nakon što su oni napustili ostatke svog automobila, dolaze Sattler i Muldoon. Otkriju Gennaroove ostatke i otkrivaju da je Malcolm živ ali ima gadnu ozljedu na nozi. Nastave tražiti i otkriju tragove Granta i djece. U tom trenutku T-rex se opet pojavi i Malcolm, Muldoon, i Sattler pobjegnu u svom automobilu. Za to vrijeme, Nedry se zabije automobilom u drvo i, dok pokušava da ga pomakne, ubije ga Dilophosaurus. Grant, Tim, i Lex provode noć na drvetu. Sljedećeg jutra krenu i otkriju izlegnuta jaja, što pokazuje da se dinosaurusi razmnožavaju. Grant shvati da je za to odgovorna DNK žabe; neke vrste žaba su u stanju da same od sebe mijenjaju spol kada u okruženju nema pripadnika drugog spola.

Arnold pokuša hakirati Nedryjev kompjuter kako bi upalio elektricitet u ogradama kaveza, ali ne uspjeva. Potpuno obnavlja cijeli sistem, a za to treba da se ugasi cijela mreža za energiju u centru za posjetioce i da se ručno resetuje prekidač iz hangara. Nakon što se on neko vrijeme ne vrati iz hangara, Sattler i Muldoon dolaze i otkriju da su raptori pobjegli, budući da je gašenje struje ugasilo struju oko njihovog kaveza. Muldoon shvati da su raptori u blizini i kaže Sattler da ona sama ode do hangara i upali prekidač dok on odvlači pažnju raptorima. Sattler dođe do hangara i uspije upaliti prekidač, a zatim ju juri jedan raptor. Otkrije Arnoldove ostatke i uspije pobjeći raptoru. Muldoona je napao i ubio drugi raptor dok je on tražio trećeg. U isto vrijeme, Tima je, dok se penjao preko ograde, udarila struja (budući da je baš u to vrijeme Sattler upalila prekidač). Grant ga uspije oživiti i nastavi dalje sa dvoje djece do centra za posjetioce. Grant ih ostavi same kako bi našao ostale. Prvo pronalazi Sattler, a onda se pridruži Malcolmu i Hammondu u bunkerima za hitne slučajeve.

Raptori uđu u centar za posjetioce i Lex i Tim im uspiju pobjeći u kuhinji (tako što jednog zatvore u zamrzivač). Grant i Sattler odvedu Lex i Tima do kontrolne sobe, gdje je Lex u stanju da popravi kompjuterski sistem parka i pozove Hammonda koji im pošalje helikopter u pomoć. Grant i Sattler zadržavaju jednog raptora koji je pokušavao otvoriti vrata do sobe sa kompjuterima. Kada struja dođe i električna vrata napokon prorade i zaključaju se, raptor uskoči kroz prozor. Djeca i odrasli pobjegnu do dvorane u centru za posjetioce, iznad kostura jednog dinosaurusa. Raptori ih slijede i, nakon meteža iznad kostura, raptori blokiraju izlaz. Dođe neočekivana pomoć: Tyrannosaurus dođe i napadne raptore. T-Rex i raptori se bore dok Grant, Sattler, Lex i Tim bježe. Njih četvero pobjegnu popevši se na Hammondov i Malcolmov džip i napuste ovo mjesto. Grant kaže kako neće odobriti park, a Hammond se slaže. Za to vrijeme, T-Rex razdere jednog raptora i ubije drugog bacivši ga na kostur dinosaurusa. U jednom ikonskom trenutku, T-rex rikne dok pada natpis na kojem piše "kada su dinosaurusi vladali Zemljom". Dok grupa leti dalje u helikopteru, djeca zaspu pored Granta, koji zamišljeno gleda kroz prozor jedno maleno jato ptica, za koje smatra da su potomci dinosaura.

Nastavci[uredi | uredi kod]

Snimljena su i dva nastavka:

Novi serijal:

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]