Historija Saudijske Arabije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grb Saudijske Arabije

Historija Saudijske Arabije ujedinjene pod dinastijom Saud počinje sa islamskim vjerskim reformatorom Muhamedom ibn Abdul-Vahabom koji je oko 1750. godine udružio snage s Muhamedom ibn Saudom, vladarom mjesta Dirija u središnjoj Arabiji čiji su nasljednici do početka 19. vijeka s potporom širokih slojeva oduševljenih novim vjerskim vođom osvojili većinu Arabije u Emirat Diriju. Veza dinastije Saud s vahabijskom interpretacijom islama ostat će jedno od ključnih obilježja saudijske države i u budućnosti.

Nova arapska sila pobudila je reakciju svojih moćnih susjeda, Osmanskog Carstva i njegovog saveznika Egipta koji su 1818. uništili prvu saudijsku državu. Ubrzo je uslijedila obnova i osnivanje Druge saudijske države (Emirata Nadžd), ali je podlegla unutrašnjim sukobima i ratovima sa susjedima 1891. godine.

Modernu Saudijsku Arabiju osnovao je Abdulaziz al-Saud, poznat kao Ibn Saud, koji je 1902. započeo okupljati tradicionalne obiteljske zemlje kombinacijom oružanih sukoba i vješte diplomacije. Ujedinjeno Kraljevstvo, tada najznačajnija sila na Bliskom Istoku, priznalo je nezavisnost Saudove kraljevine 1927., a 1932. Hidžaz i Nadžd (središnji dio Arabije) i formalno su ujedinjeni u Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

Politički uspjesi nisu bili praćeni ekonomskim sve dok nisu otkrivena naftna nalazišta u maju 1938. godine. Razvojni programi iskorištavanja nalazišta su prekinuti Drugim svjetskim ratom 1939. godine, da bi bili ponovo pokrenuti 1946. godine, a proizvodnja je dostigla pune kapacitete 1949. godine. Nafta je osigurala ekonomski prosperitet zemlje i ojačala njenu poziciju u svijetu.

Poslije Abdul Azizove smrti 1953. godine tron je preuzeo njegov sin Saud, koji je vladao do 1964. godine, da bi ga naslijedio Faisal. Faisala 1975. godine ubija nećak princ Faisal ibn Musaida. Nakon ubojstva prijestolje je preuzeo kralj Khalid koji je vladao sedam godina. Njega je pak naslijedio kralj Fahd 1982. godine. Fahd je umro 2005. godine, a naslijedio ga je njegov polubrat Abdulah. Njega je 2015. godine naslijedio polubrat Salman, trenutačni vladar Saudijske Arabije.