Hal Holbrook

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Hal Holbruk)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hal Holbrook

Na dodjeli nagrada časopisa Hollywood Life 2007.
Biografske informacije
Rođenje Harold Rowe Holbrook, Jr.[1]
17. februar 1925. (1925-02-17) (dob: 95)
Cleveland, Ohio, SAD
Pseudonim Harold Holbrook
Supružnik Dixie Carter (1984-)
Carol Eve Rossen (1966-1979)
Ruby Holbrook (1945-1965)

Harold Rowe Holbrook, Jr. (17.2. 1925.-) je američki Emmyjem i Tonyjem nagrađeni glumac.[2] Najpoznatiji je po ulogama u TV-serijama kao što je Abraham Lincoln u istoimenoj mini-seriji iz 1976, senator Hays Stowe u The Bold Ones: The Senator i kapetan Lloyd Bucher u Pueblo. Oženjen je za glumicu Dixie Carter.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Holbrook je rođen u Clevelandu, a majka Aileen (rođ. Davenport) mu je bila vodviljska plesačica. Odrastao je u South Weymouthu u državi Massachusetts. Za vrijeme drugog svjetskog rata je regrutiran u vojsku te stacioniran na Newfoundlandu gdje je dosadu kratio organizirajući amatersko kazalište.

Holbrook se obrazovao na Akademiji Culver i Univerzitetu Denison. Na potonjem je za potrebe svog diplomskog rada počeo istraživati život Marka Twaina i s vremenom napisao monodramu Mark Twain Tonight! o životu tog poznatog pisca. Ta mu je monodrama, u kojoj je sam nastupao, predstavljala odskočnu dasku za dalju karijeru. Godine 1954. ga je zapazio poznati TV-voditelj Ed Sullivan i pozvao u svoj show.

Holbrookov uspjeh je bio takav da ga je predsjednik Dwight Eisenhower pozvao da nastupa u Bijeloj kući, a State Department ga je 1959. angažirao da nastupa kao dio američke teatarske delegacije iza željezne zavjese.

Usprkos toga, Holbrook je relativno kasno zapažen od filmskih i TV-producenata te nije dobijao glavne uloge. Umjesto toga se početkom 1970-ih imetnuo kao karakterni glumac, i to jedan od najprepoznatljivijih. Njegova su specijalnost bili likovi osoba s autoritetom, i to često onih upetljanih u svakojake zavjere. Najpoznatija od njih je Duboko grlo u filmu All the President's Men.

Glavne uloge je uglavnom dobijao na televiziji, a najpoznatija mu je uloga Lincolna te komandanta zlosretnog američkog broda USS Pueblo.

Holbrook je karijeru nastavio na televiziji. Godine 2007. je nastupio u filmu Into the Wild za što je dobio oskarovsku nominaciju. To se zbilo u dobi od 82 godina, te je tako Holbrook postao rekorder kao najstariji glumac nominiran za tu nagradu.

Holbrook je prije Dixie Carter bio oženjen još dva puta - za Ruby Holbrook s kojom ima dvoje, i za Carol Eve Rossen s kojom ima jedno dijete.

Filmografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Za ostale reference v. http://www.filmreference.com/film/0/Hal-Holbrook.html

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]