Guadalajara (Jalisco)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ukoliko ste tražili drugu odrednicu, vidite članak Gvadalahara (razvrstavanje).
Guadalajara
Zastava Guadalajare
Zastava
Grb Guadalajare
Grb
Nadimak: Meksička Silicijska dolina
Koordinate: 20°40′N 103°21′W / 20.667°N 103.350°W / 20.667; -103.350
Država Meksiko
Pokrajina Jalisco
Vlast
 - Gradonačelnik Alfonso Petersen
Površina
 - Ukupna 151 km²
Visina 1600 m
Stanovništvo (2008.)
 - Grad 1.579.174
 - Gustoća 10,458 st/km2
 - Područje utjecaja 4.300.000
 - Gustoća područja utjecaja 1,572 st/km2
Vremenska zona UTC-6 (UTC-6)
 - Ljeto (DST) UTC-5 (UTC-5)
Službena stranica www.Guadalajara.gob.mx
Karta
Položaj Guadalajare u Meksiku
Položaj Guadalajare u Meksiku

Položaj Guadalajare u Meksiku

Guadalajara je glavni grad meksičke pokrajine Jalisco i drugi grad po veličini u Meksiku. U Guadalajari je razvijena elektronička i informatička industrija i moderna visoka tehnologija, te se naziva "Meksička Silicijska dolina".

Povijest

[uredi | uredi kod]

Guadalajaru je 1531. osnovao španjolski istraživač Cristóbal de Oñate. Njega je poslao konkvistador Nuño de Guzmán. Grad je nazvan prema gradu Guadalajara u Španjolskoj (rodni grad Nuño de Guzmána). Grad je izvorno podignut na brdu Mesa del Cerro, a 1533. i 1535. je premješten na novu lokaciju (na staroj je nedostajalo vode i bile su nepovoljne vremenske prilike). 1541. je grad ponovo premješten zbog napada Indijanaca. Guadalajara je bila glavni grad regije Nova Galicija unutar Potkraljevstva Nova Španjolska.

Od 1813. je Guadalajara dio nezavisnog Meksika. 1818. i 1875. su grad pogodili potresi. U drugoj polovici 20. st. se u gradu jače razvija industrija i trgovina, te se gradi infrastruktura. Do kraja 20. st. se jače razvija moderna tehnologija. 22. travnja 1992. je došlo do velike eksplozije plina koji je ušao u gradsku kanalizaciju i pritom su razorene mnoge ulice i zgrade u gradu i poginulo je preko 200 ljudi. Nakon toga dolazi do zastoja u industrijskom razvoju grada (posebno zbog krize 1994).

Zemljopis

[uredi | uredi kod]

Guadalajara se nalazi u zapadnom dijelu Meksika. Smještena je u dolini Valle de Atemajac između planina Sierra Madre i Meksičke visoravni. Nalazi se na 1600 m nadmorske visine. Grad je sagrađen na vulkanskim stijenama. U blizini se nalazi najveće meksičko slatkovodno jezero Chapala. Klima je blaga zbog položaja u višem reljefu. Grad sa svojom povezanom okolicom čini aglomeraciju Metropolitanski prostor Guadalajare.

Guggenheimov muzej

Znamenitosti

[uredi | uredi kod]

Guadalajara planira biti značajan turistički centar. Turiste želi privući kombinacijom tradicionalne i moderne arhitekture i umjetnosti. Na brdu iznad grada se gradi moderni Guggenheimov muzej u modernom stilu. Postoji kompleks modernih građevina Puerta de Hierro (Željezna vrata). Sagrađena je moderna koncertna dvorana Auditorio Telmex.

Od tradicionalne arhitekture koja je građena u španjolskom kolonijalnom stilu se ističe neoklasicistička katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije s neogotičkim tornjevima. U gradu postoji najstarija i najveća bolnica u Latinskoj Americi Hospicio Cabañas koja je zabilježena na listi svjetske baštine UNESCO-a. Postoji povijesno groblje Panteón de Belén oko kojeg kruže brojne legende. U centru grada se ulice križaju pod pravim kutem (tipična kolonijalna gradnja). Značajna je fontana Minerva i slavoluk Los Arcos.


Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]