Silicijumska dolina

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Silicijska dolina)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
San Jose, najveći grad Silicijske doline

Silicijska dolina (engl. Silicon Valley) naziv je doline smještene u južnome dijelu Zaljevskog područja San Francisca u sjevernoj Kaliforniji. Naziv "Silicijska dolina" nastao je zbog velikog broja tvrtki visoke tehnologije u regiji, a dolazi od kemijskog elementa silicija koji je osnova za izradu čipova. Danas je Silicijska dolina područje s najvišom koncentracijom važnih visokotehnoloških (hi-tech) tvrtki u svijetu, te su neke od svjetski najpoznatijih tvrtki smještene upravo ovdje. Komparativne prednosti doline su velik broj visokoobrazovanih inženjera, inovatora i ulagača u razvoj novih proizvoda.

Naziv[uredi - уреди | uredi izvor]

Naziv "Silicijska dolina" skovao je Ralph Vaerst, poduzetnik iz središnje Kalifornije. Prvi put ga je u tjedniku Electronic News objavio novinar Don Hoefler, Vaerstov prijatelj, 11. siječnja 1971. u seriji članaka pod nazivom "Silicon Valley USA,". Pojam "Silicijski" odnosi se na već tada veliku koncentraciju tvrtki koje se bave poluvodičima i računalima. Te su tvrtke polako zamjenjivale voćnjake koji su bili na tom području i zbog kojeg se nekad nazivalo Valley of Heart's Delight ("dolina radosti srca").

Poznate tvrtke[uredi - уреди | uredi izvor]

Sjedište tvrtke Google u Mountain Viewu

Tisuće tvrtki ima svoje sjedište u Silicijskoj dolini, a mnoge od njih su na listi najbogatijih. Najpoznatije tvrtke su:

Fakulteti[uredi - уреди | uredi izvor]

Gradovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Pogled na Silicijsku dolinu u smjeru zapada iz Alum Rock parka pored San Josea. S lijeva na desno (od juga prema sjeveru): Mountain View, Sunnyvale, Palo Alto itd. Na desnom kraju slike vidi se dio Zaljeva San Francisco.
Pogled na Silicijsku dolinu u smjeru zapada iz Alum Rock parka pored San Josea. S lijeva na desno (od juga prema sjeveru): Mountain View, Sunnyvale, Palo Alto itd. Na desnom kraju slike vidi se dio Zaljeva San Francisco.

Brojni se gradovi nalaze u Silicijskoj dolini:

Gradovi povezani s regijom:

Galerija[uredi - уреди | uredi izvor]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Journals and newspapers
Audiovisual

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]