DreamWorks Animation

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
DreamWorks Animation
Vrsta
Osnovana 12. 10. 1994; prije 29 godina (1994-10-12)
Trenutno sjedište Glendale i Redwood City, Kalifornija,  SAD
Ključne osobeJeffrey Katzenberg, Roger Enrico i Lew Coleman
IndustrijaAnimirani film
Web-stranicadreamworksanimation.com

DreamWorks Animation SKG je nezavisni američki studio koji proizvodi uglavnom računalno animirane (CGI) filmove. Odlika svih njih je uspjeh i zarada diljem svijeta. Neki od uspješnica kao što su Shrek 2, Madagaskar, Shrek Treći, Kung Fu Panda i Madagaskar 2 su zaradili preko 500 milijuna američkih dolara.

Prvi film studija, Antz, objavljen je 1998. godine. Najnoviji im je film Mačak u čizmama: Posljednja želja (2022). Lista njihovih nadolazećih filmova uključuje Ruby Gillman, Teenage Kraken (2023.), Trolls Band Together (2023) i Kung Fu Panda 4 (2024).

DreamWorks trenutno distribuira svoje filmove preko Paramount Picturesa, koji je većinski vlasnik DreamWorks Animationa od 2006. godine.

Postoje dva glavna studija u Glendaleu i Redwood Cityu, oba grada su u Kaliforniji.

Partnerstvo[uredi | uredi kod]

DreamWorks Animation je surađivao s HP-om, i svi njegovi studiji su ekskluzivno bili opremljeni HP računalnom opremom. 2005. AMD je potpisao trogodišnji ugovor sa studijom. To partnerstvo je završilo 2008. kada se DreamWorks Animation obvezao Intelu da će ubuduće koristiti samo njegovu računalnu opremu.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Ovdje se nalazi potpuni spisak svih dugometražnih filmova DreamWorks Animationa. Samo tri filma (Pobuna u kokošinjcu, Wallace i Gromit:Velika povrtna zavjera i Spirit neustrašivi) nisu sinkronizirani na hrvatski jezik. Svi ostali jesu i to jako uspješno.

Tradicionalna animacija[uredi | uredi kod]

Računalna animacija[uredi | uredi kod]

Ostala animacija[uredi | uredi kod]

Veze[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]