Kung Fu Panda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kung Fu Panda
Kino-poster
RežijaJohn Wayne Stevenson
Mark Osborne
ProducentMelissa Cobb
ScenarioJonathan Aibel
Glenn Berger
sinopsis: Ethan Reiff
Cyrus Voris
UlogeJack Black
Dustin Hoffman
Ian McShane
Angelina Jolie
Jackie Chan
Lucy Liu
Seth Rogen
David Cross
Randall Duk Kim
James Hong
MuzikaHans Zimmer
John Powell
FotografijaYong Duk Jhun
MontažaClare Knight
StudioDreamWorks Animation
Pacific Data Images
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
6. 6. 2008 (2008-06-06)
Trajanje90 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet130 mil. $
Bruto prihod631,744.560 $

Kung fu panda je dugometražni crtani film iz 2008. o nespretnom i debeljuškastom pandi koji želi da postane kung fu ratnik. Film su režirali Džon Stivenson i Mark Ozborn a producent je bila Melisa Kob. Rad na filmu je započet 2004. a premijera filma bila je na 61. Kanskom filmskom festivalu u maju 2008. Širom sveta film se počeo prikazivati 6. juna 2008. Animacija je urađena u studiju „Drimvorks animejšn“ u Glendejlu, u Kaliforniji, a za distribuciju je bila zadužena kompanija „Paramaunt pikčers“.

Glavnim likovima glasove su pozajmili Džek Blek, Dastin Hofman, Andželina Žoli,Džeki Čen, Lusi Lu, Set Rogen, Dejvid Kros i Ijan Makšejn.

Radnja filma[uredi | uredi kod]

Po (Džek Blek) je panda koja radi u restoranu rezanaca koju posjeduje njegov otac, gusan g. Ping (Džejms Hong). Obožava kung fu i tajno sanja da postane veliki majstor u toj borilačkoj vještini, ali njegova debljina i nespretnost mu govore da je to neostvariv san. Njegov otac se nada da će Po jednog dana preuzeti restoran i čeka pogodnu priliku da mu saopšti porodičnu tajnu pravljenja rezanaca.

Majstor Ugvej, kornjača, predosjeća da će zli ratnik, snježni leopard Tai Lung (Ijan Makšejn), bivši student njegovog glavnog učenika, crvenog pande majstora Šifua (Dastin Hofman), pobjeći iz zatvora i vratiti se da ugrozi cijelu Dolinu mira. Dok Šifu šalje gusku Zenga (Dan Fogler) da obavijesti upravu zatvora da pojačaju obezbjeđenje, Ugvej naređuje da se organizuje zvanična ceremonija na kojoj će biti izabran Zmajev ratnik koji može da pobijedi Taija Lunga. Svi vjeruju da će biti izabran neko iz „Najljuće petorke“ — Tigrica (Andželina Žoli), Majmun (Džeki Čen), Bogomoljka (Set Rogen), Zmija (Lusi Lu) ili Ždral (Dejvid Kros). Petorku sačinjavaju najvještiji kung fu borci koje je trenirao majstor Šifu.[1]

Dok Petorka demonstrira svoje borilačke vještine na ceremoniji, Po kasni i ne uspijeva da uđe na ceremoniju. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, Po veže vatrometne rakete na stolicu, sjeda na nju i pali rakete što ga baca visoko u nebo da bi potom pao nasred arene. Ugvej, koji je ranije šapnuo Šifuu da osjeća prisustvo Zmajevog ratnika, pokazuje prstom na Poa, ukazujući da je on Zmajev ratnik. Svi od prisutnih su zaprepašćeni Ugvejevim izborom, a Šifu ga moli da razmotri svoj izbor. Ugvej ostaje pri svojom odluci.

Uzbunjen zbog Ugvejevog lošeg izbora, Šifu na sve načine pokušava da otjera Poa, stavljajući ga na najteže vježbe dok ga ratnici Najljuće petorke nipodaštavaju i smiju mu se. Iako svjestan njihovog raspoloženja, Po trpi sve to i djelimično ipak uživa jer je u društvu svojih kung fu idola. Majstor Ugvej, još uvijek siguran da je napravio dobar izbor, daje mu savjet da vjeruje u sebe. Poslije toga Po pridobija ratnike petorke svojim dobrim kuvanjem i smislom za humor. Nakon toga mu Tigrica otkriva kako je Tai Lung postao tako zao. Šifu ga je othranio odmalena i naučio ga kung fuu, voleći ga kao sina. Kada se mislilo da će Lung biti proglašen za Zmajevog ratnika, Ugvej se nije složio. Uslijedili su njegovo izlivanje bijesa na cijelu dolinu i pokušaj otimanja Zmajevog svitka — papira na kojem piše tajna Zmajevog ratnika. Šifu je pokušao da ga spriječi ali nije mogao da ga zaustavi jer ga je još uvijek vidio kao dijete koje je odgojio. U posljednjem trenutku ga je zaustavio Ugvej i Lung je zatvoren u najdublje odaje zatvora. Tigrica ovu priču završava govoreći da Šifu nikog nije toliko volio kao Lunga, ni prije ni poslije.

U međuvremenu, upravnik zatvora (nosorog) u kojem se čuva Lung odbija da posluša proslijeđeno naređenje o pojačanju obezbjeđenja zatvora i umjesto toga vodi gusku Zenga, kurira, u najtamnije dubine zatvora da mu pokaže Lunga i koliko je dobro vezan. Međutim, dok su odlazili odatle guski spadne pero kojeg Lung nogom privuče sebi dok stražari ne gledaju. Uspijevši pobjeći i rasturiti stražare, Tai Lung naređuje Zengu da odleti i javi svima da se Tai Lung vratio. U Dolini Mira, u kojoj je nastala uznemirenost, Ugvej umire i uzdiže se na nebo. Prije nego što se upokojio, molio je Šifua da vjeruje u Poa i da mu pomogne da pobijedi Lunga. Šifu pristaje ali Po, kada čuje da je Lung zaista pobjegao i da je njegova obaveza da se s njim suoči, pokušava da pobjegne. Šifu ga stiže i zaustavlja, te mu obećava da će pokušati da od njega napravi ratnika. Kada sam Po prizna da ne vjeruje u sebe i svoje mogućnosti da pobijedi Lunga, Šifu ostaje bez rješenja. Tigrica, znajući da niko osim nje ne može da se suprotstavi Lungu, samostalno donosi odluku da ode i zaustavi ga, bez Šifuovog znanja. Preostali iz petorke joj se pridružuju. Sljedećeg jutra, Šifu otkriva da je Po fizički vrlo sposoban kada se motiviše hranom. Obogaćen tim saznanjem, Šifu organizuje intenzivne vježbe za Poa, uvijek ga motivišući kolačićima. Kao što se i nadao, uskoro od Poa na taj način čini sposobnog ratnika.

Petorka je u međuvremenu susrela Lunga na ogromnim visećim mostovima. Iako se u jednom trenutku učinilo da su uspjeli da ga pobijede, Lung im u zadnjim trenucima zadaje parališuće udarce nakon kojih bivaju isporučeni nazad u hram. Kada ih nađe, Šifu shvata da Lung želi da ih zaplaši i daje Pou sveti Zmajev svitak koji pruža veliku snagu onome koji je pročita. Po otvara svitak ali u njemu ne nađe ništa do svoj odraz i nijednog slova. U očajanju što je svitak naočigled beskorisan, Šifu naređuje svojim učenicima da odvedu stanovnike doline na sigurno a on ostaje sam da dočeka Lunga i zadrži ga koliko je to moguće.

Po, koji je takođe krenuo nazad među stanovnike, sreće svog oca koji ga oduševljeno dočeka i konačno mu kaže šta je tajni sastojak njegovih rezanaca: ništa. Stvari se čine posebnim, kaže, zato što ljudi vjeruju da su posebne. Shvatajući da je upravo to značenje Zmajevog svitka, Po odjuri nazad u hram da pomogne Šifuu. Dotle je Lung već bio stigao i počeo da prebacuje Šifuu što mu nije pružio zvanje Zmajevog ratnika i suprotstavio se Ugvejevoj, po njegovom mišljenju, pogrešnoj odluci. Uslijedi bitka u kojoj Šifu biva poražen. Lung se okreće ka mjestu gdje stoji sveti Zmajev svitak i, shvatajući da ga nema, u bijesu pokušava da ubije Šifua. U posljednjem trenutku se pojavljuje Po i izaziva ga na dvoboj.

Tai Lung ne shvata Poa ozbiljno ali ipak skače na njega i uslijedi bitka u kojoj Po dokaže da ima nezanemarljivu snagu i sposobnost. Iako nakon duge borbe Lung uspijeva da pobijedi Poa i oduzme mu Zmajev svitak, on ne uspijeva da shvati njegovo značenje. Po pokušava da mu objasni značenje, ali frustrirani leopard ga napada parališućim napadom nerava ali mu to ne uspijeva jer ne može da pogodi Poov nerv zbog zaštitnog sloja sala. Ohrabren, Po napada Lunga i u zadnjem trenutku ga uhvati za prst i zadaje mu Vušijev zahvat (kojim je na početku Šifu prijetio Pou), koji uzrokuje ogromnu svjetlosnu eksploziju u dolini i uništava Lunga.

Petorka i stanovnici se vraćaju u dolinu i pronalaze ošamućenog ali pobjedničkog Poa. Oduševljeni njegovom pobjedom, ratnici Petorke mu se klanjaju, priznaju ga kao ratnika i nazivaju ga majstorom. Po se tada sjeti da je majstor Šifu smrtonosno ranjen i juri u hram. Pošto mu se učini da je Šifu mrtav on pada u očajanje, ali mu Šifu ubrzo objasni da je samo stekao mir nakon pobjede nad Lungom. Umiren, Po liježe pored Šifua. Nakon nekoliko sekundi Po predlažu da odu da jedu nešto a Šifu pristaje.

Na kraju odjavne špice, Šifu i Po jedu skupa pored svetog breskvinog drveta. Sjeme breskve koje je Šifu bacio u zemlju pred Ugvejevu smrt je isklijalo u novu biljku.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glas Uloga Životinja
Džek Blek Po Džinovska panda
Dastin Hofman Majstor Šifu Crvena panda
Andželina Žoli Tigrica Južnokineski tigar
Džeki Čen Majmun Zlatni langur
Lusi Lu Zmija Trimeresurus gramineus
Dejvid Kros Ždral Japanski ždral
Set Rogen Bogomoljka Bogomoljka
Ijan Makšejn Tai Lung Snježni leopard
Den Fogler Zeng Guska
Randal Duk Kim Veliki majstor Ugvej Kornjača
Džejms Hong G. Ping, Poov otac Guska
Majkl Klark Dankan Komandir Vahir (upravnik zatvora) Javanski nosorog

Produkcija[uredi | uredi kod]

Razvoj[uredi | uredi kod]

Javni radovi na filmu su otpočeli u oktobru 2004. godine[2] otprilike u isto vrijeme kad je objavljena video igra „Ribit King“ za „Plejstejšn 2“ u kojoj je postojao lik pande „Pan-Pan“ koji poznaje vještine kung fua.[3] U septembru 2005. godine, kompanija „Drimvork animejšn“ je najavila film u kojem će glas pozajmiti Džek Blek[4] U početku je ideja bila da se napravi parodija, ali se jedan od režisera, Džon Stivenson, nije s tim složio i umjesto toga je snimljena obična komedija.[5] Režiseri su htjeli da daju jedinstveni prizvuk pravog kineskog kung fua filmu, pa su dizajner produkcije Rejmond Zibah i art-direktor Tang Heng proveli godine izučavajući kinesko slikarstvo, skulpturu, arhitekturu i kung fu filmove da bi u ovome uspjeli.[6] Zibah je izjavio da su možda najveći uticaj na njega ostavili filmovi „Heroj“, „Kuća letećih bodeža“ i „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“.[6] Cilj ovog filma, za koji je trebalo nekoliko godina rada, bio je da napravi mješavinu ovih, kao i da pruži „epski“ osjećaj. U novembru 2005. godine, iz kompanije „Drimvorks animejšn“ je objavljeno će se Dastin Hofman, Džeki Čen, Lusi Liju, Set Rogen, Dejvid Kros i Ijan Makšejn pridružiti glumačkoj ekipi[7]

Muzika[uredi | uredi kod]

Kao i kod većine animiranih ostvarenja „Drimvorksa“, muziku je komponovao kompozitor Hans Zimer. Zimer je za ovu priliku posjetio Kinu da bi upio njihovu kulturu i upoznao se sa Kineskim nacionalnim simfonijskim orkestrom kao dio pripreme. Pored toga, poznati muzičar Timbaland se priključio radu na muzici za film[8] Muzika za film obuhvata i nešto izmijenjenu verziju pjesme „Kung Fu Fighting“, koju su izveli Si Lo Grin i Džek Blek za odjavnu špicu.

Iako je prvobitno Zimer najavljen kao glavni kompozitor muzike za film, tokom probnog prikaza Džefri Kacenberg, izvršni direktor kompanije, najavio je da će i kompozitor Džon Pauel učestvovati u tome. Na taj način su Zimer i Pauel prvi put poslije osam godina ponovo radili zajedno, nakon posljednjih zajedničkih ostvarenja za filmove „Put za Eldorado“ i „Faktor smrzavanja“.

Muziku za film je izveo Kineski nacionalni simfonijski orkestar[9][10]

Muzika za film je posebno objavljena u studiju „Interskoup rekords“ 3. juna 2008. godine.[11]

Animacija[uredi | uredi kod]

Rukom-crtane animirane sekvence na početku filma su bile namijenjene da podsjećaju na kineske igre sjenki.[12] Početak filma, koji je režirala Dženifer Ju Nelson i animirao Džejms Bakster, dobio je velike pohvale od kritičarke Manohle Dargis iz „Njujork tajmsa“, kao „oduševljavajući“ i „vizuelno različit od većine američkih animacija na glavnoj sceni“.[13] Drugi kritičari su početak filma poredili sa izazivačkim stilom „Samuraja Džeka“ od Gendija Tartakovskog.[14][15] Ostatak filma je urađen modernim animatorskim sredstvima uz pomoć računara, sa upadljivo jarkim bojama u cilju dočaravanja kineskih prirodnih predjela.[12]

Kritike[uredi | uredi kod]

„Kung fu panda“ je dobio vrlo dobre kritike. Na vebsajtu „Truli paradajzi“ (Rotten Tomatoes) je dobio ocjenu od 88% na osnovu 134 kritike. Ocjenu od 75% je dobio od vrhunskih kritičara i 79% od drugih korisnika sajta.[16] Na sajtu „Metakritik“ (Metacritic) je dobio ocjenu 73 od 100, na osnovu 12 kritika.[17] Na svojoj premijeri na Kanskom filmskom festivalu je po završetku prikaza dobio snažan i dug aplauz.[18][19]

Džao Bandi, kineski umjetnik i modni kreator specijalizovan za dizajn vezan za izgled pandi, na internetu je pokrenuo peticiju kojom savjetuje bojkotovanje filma.[20][21] Kao jedan od razloga ovog bojkota, Džao Bandi je naveo da Holivud želi da zaradi novac od kineske kulture, i to nakon Sečuanskog zemljotresa s obzirom da pande žive u toj oblasti. Dodatno, Bandi se pobunio protiv ovog filma jer ga je proizvela kompanija „Drimvorks“, koju posjeduje Stiven Spilberg, koji je odbio da nastavi sa radom na pripremi ljetnjih olimpijskih igara 2008. u Pekingu zbog uloge Kine u Sudanu. Džao Bandi je priznao da nije vidio film prije pokretanja peticije[22] Međutim, premda su komentari na njegovom sajtu što hvalili što kudili film, mnogi drugi su smatrali da u ovom teškom vremenu nije loše ako neki film odaje počast kineskom kulturnom nasljeđu,[23] a neki su se čak zapitali da li je ovo samo način da autor peticije pridobije pažnju javnosti.[22] Pored ovog sukoba, film je sa oduševljenjem prihvaćen u Kini.[24]

Film je zaradio 20,3 miliona američkih dolara na dan otvaranja. U toku vikenda je zaradio 60,2 miliona, postavljajući se na prvo mjesto na blagajnama. Tako je osvojio treće mjesto u zaradi za vikend na listi „Drimvorksovih“ ostvarenja (nakon „Šreka 3“ i „Šreka 2“).[25][26][27]

Video igra[uredi | uredi kod]

3. juna 2008. godine je u „Aktivižnu“ objavljena i video igra „Kung fu panda“, kao adaptacija filma.[28]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Sastav najljuće petorke je takav zbog pet poznatih stilova kineskih borilačkih vještina: ždral, zmija, bogomoljka, tigar i majmun (zvanični sajt: produkcija: „Five Fighting Wariors“).
  2. Aggerholm, Barbara. (5. oktobar 2004) Kitchener Record Giving a shark some bite; Local animator swims with the big boys. Odjeljak: Front; Strana A1. („Although working on yet another movie -- Kung Fu Panda, slated for release in 2007 -- Galda was called back for the final stage of the Shark Tale project as one of a skilled group of animators who fixes imperfections.“)
  3. Buchanan, Levi. (24. jun 2004) Chicago Tribune "Ribbit King" hits our fairway. Odjeljak: Tempo. Strana 5.
  4. „Dreamworks Animation Plans Kung Fu Panda“, časopis „Empajer“ iz 21. septembra 2005 (datum posljednjeg pristupa 5. jun 2008.)
  5. Edward Douglas (02. 06. 2008.). „EXCL: Kung Fu Panda Co-Director John Stevenson”. ComingSoon.net. Pristupljeno 05. 06. 2008. 
  6. 6,0 6,1 „'Kung Fu Panda' gets cuddly”. New York Daily News. 31. 05. 2008.. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-04. Pristupljeno 05. 06. 2008. 
  7. UPI Entertainment News. (9. novembar 2005) DreamWorks Announces the Cast of "Kung Fu Panda"
  8. Stephanie DuBois and Emily Feimster (18. 09. 2007.). „The Big Screen Scene”. National Ledger. Pristupljeno 07. 06. 2008. 
  9. „Kung Fu Panda - Hans Zimmer and John Powell”. MainTitles. Pristupljeno 05. 07. 2008. 
  10. „Kung Fu Panda (Hans Zimmer/John Powell)”. Film Tracks (Modern Soundtrack Reviews). Pristupljeno 05. 07. 2008. 
  11. Jonathan Cohen (12. 05. 2008.). „Jack Black, Cee-Lo cover 'Kung Fu Fighting'”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-17. Pristupljeno 04. 06. 2008. 
  12. 12,0 12,1 Chris Hewitt (06. 06. 2008.). „'Kung Fu Panda' is fresh, surprising and beautiful”. Twin cities. Pristupljeno 07. 06. 2008. 
  13. Manohla Dargis (06. 06. 2008.). „Fuzzy Outsider, Kicking His Way Toward His Dream”. The New York Times. Pristupljeno 10. 06. 2008. 
  14. „Kung Fu Cinemapoo Kung Fu Panda review”. Arhivirano iz originala na datum 2012-06-29. Pristupljeno 2012-07-08. 
  15. Stephen Garrett. „Timeout Kung Fu Panda review”. Time Out. Arhivirano iz originala na datum 2008-08-16. Pristupljeno 2012-07-08. 
  16. „Kung Fu Panda (2008)”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 05. 06. 2008. 
  17. „Kung Fu Panda (2008)”. Metacritic. Pristupljeno 05. 06. 2008. 
  18. „Cannes Film Festival on MSN Movies”. MSN. 16. 05. 2008.. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-11. Pristupljeno 04. 06. 2008. 
  19. „"Kung Fu Panda" a martial arts masterpiece”. Reuters/Hollywood Reporter. 16. 05. 2008.. Pristupljeno 01. 06. 2008. 
  20. „Chinese artists can't bear "Panda"”. Variety Asia online. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-24. Pristupljeno 23. 06. 2008. 
  21. „Is ‘Kung Fu Panda’ Ready for the China Challenge?”. Wall Street Journal. Pristupljeno 22. 06. 2008. 
  22. 22,0 22,1 news.yahoo.com
  23. „"Panda" bounces back at China B.O.”. Variety Asia online. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-26. Pristupljeno 24. 06. 2008. 
  24. „"Kung Fu Panda" Received with Enthusiasm in Asia”. Toonzone. Pristupljeno 24. 06. 2008. 
  25. Carl DiOrio (08. 06. 2008.). „'Kung Fu Panda' beats projections”. Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-11. Pristupljeno 08. 06. 2008. 
  26. „'Panda' beats Sandler with $60 million weekend”. Yahoo! Movies. 08. 06. 2008.. Pristupljeno 08. 06. 2008. 
  27. „Panda kicks Sandler at U.S. box office”. Yahoo! Movies. 08. 06. 2008.. Pristupljeno 08. 06. 2008. 
  28. „Are you sitting down? Kung fu Panda revealed!“

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]