Hewlett-Packard

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Hewlett-Packard. Za druga značenja, v. HP.
Hewlett-Packard Company
Vrsta Javna (NYSE: HPQ)
Osnovana
Osnivač(i)Bill Hewlett
Suosnivač
David Packard
Trenutno sjedište Palo Alto, Kalifornija
Ključne osobeMark V. Hurd
predsjednik
Catherine A. Lesjak
Shane V. Robison
Šef strategije i tehnologije
Isto kao i u Compaqu
Rahul Sood
(suosnivač VoodooPC, CTO HP Igre)
IndustrijaRačunalni hardware
Računalni software
Savjetništvo
IT usluge
Proizvodimonitori
digitalne kamere
Indigo Digital papir
mreže računala
osobna računala i prijenosnici
osobni digitalni pomoćnici tj. PDA
pisači
skeneri
serveri
pohrana podataka
televizori
Neto dobit$10,473 milijardi (2008.)
Broj zaposlenih321.000 (2008.)
Web-stranicawww.hp.com

Hewlett-Packard Company (HP) jedna je najveći svetski proizvođač kompjutera i jedna od najvećih tehnoloških kompanija svijeta i ima podružnice u gotovo svakoj zemlji na svijetu. Sjedište tvrtke je u Pallo Altou u Kaliforniji, a ima i urede nekadašnje tvrtke Compaq, u Houstonu, Texas. HP je jedna od najvećih, ako ne i najveća tehnološka tvrtka na svijetu i ima podružnice i gotovo svakoj državi. HP razvija i proizvodi računala, memorije, mrežnu opremu, pisače, programsku podršku te pruža servis za tu paletu proizvoda.

Drugu paletu proizvoda, koja uključuje elektroničke sustave i opremu za testiranje, medicinsku opremu (elektroničku) te opremu za kemijske analize proizvodi tvrtka Agilent Technologies koja je nastala 1999. kada se HP podijelio na dvije tvrtke.

HP svoje proizvode prodaje direktno potrošačima, malim, srednjim i velikim tvrtkama preko interneta ili preko svoje distribucijske mreže sačinjenje od brojnih tvrtki partnera HPa.

HP je prijavio 91,7 milijardi US$, a IBM 91,4 milijarde dolara, 2006. što ga čini najvećom svjetskom tehnološkom tvtkom po prodaji. 2007. prihod im je bio 104 milijarde US$, po prvi puta u svijetu neka je tehnološka tvrtka imala prihod veći od 100 milijardi dolara.

2008. HP kupuje tvrtku EDS i zajednički prihod je 118,4 milijarde dolara, a na listi Fortune 500, 500 najvećih svijetskih kompanija HP zauzima 9 mjesto u 2009. godini i mjesto najveće tehnološke kompanije u svijetu.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]