Violinski ključ

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa G-ključ)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
C-dur skala napisana u violinskom ili G-ključu. O ovom zvuku Play

Na početku linijskog sistema nalazi se muzički znak koji služi za tačno imenovanje nota. Zove se ključ (fr. i engl. clef).[1][2] Ime ključa i njegovo mesto na liniji u linijskom sistemu daje isto ime i noti koja se nalazi na toj liniji.

Ime ključa zavisi od:

  1. Njegovog oblika.
  2. Mesta gde je napisan u linijskom sistemu.

Violinski ili G-ključ[uredi - уреди | uredi izvor]

Violinski ili G-ključ.

Violinski ključ ili G-ključ (ital. chiave di violino, engl. treble clef; fr. clé de sol, nem. Violinschlüssel)[1] beleži se od druge linije i daje ime noti (sol u prvoj oktavi). Koristi se za beleženje visokih tonova.

Od svih ključeva, violinski ključ se danas najviše upotrebljava. Koriste ga sledeći muzički instrumenti: violina; flauta, oboa, klarinet, saksofon, harmonika, truba, vibrafon, ksilofon, mandolina, blok-flauta, gitara; desna ruka klavira i harfe; deo udaraljki.

Violinski ključ se koristi i za vokalne glasove: sopran, mecosopran, alt, kontraalt i tenor. Tenor zvuči za oktavu niže od napisanog, a često se piše upotrebom oktav ključа.

Octaveclef.png Ponekad iznad ili ispod ključa piše broj 8 ili 8va. To znači da celu deonicu treba transponovati za oktavu naviše - ako je broj iznad ključa; za oktavu naniže - ako je broj ispod ključa.[3]

Pisanje nota po G-ključu[uredi - уреди | uredi izvor]

Violinski ključ služi za beleženje nota u obimu od, recimo, e (mi u maloj oktavi) do negde (la u trećoj oktavi) i više. Donji notni primer prikazuje zabeležene tonove u violinskom ključu u opsegu od a (la u maloj oktavi) do (do u trećoj oktavi):

Music ClefG.svgMusic 1a0.svgMusic Staff.svgMusic 1b0.svgMusic Staff.svgMusic 1c1.svgMusic Staff.svgMusic 1d1.svgMusic Staff.svgMusic 1e1.svgMusic Staff.svgMusic 1f1.svgMusic Staff.svgMusic 1g1.svgMusic Staff.svgMusic 1a1.svgMusic Staff.svgMusic 1b1.svgMusic Staff.svgMusic 1c2.svgMusic Staff.svgMusic 1d2.svgMusic Staff.svgMusic 1e2.svgMusic Staff.svgMusic 1f2.svgMusic Staff.svgMusic 1g2.svgMusic Staff.svgMusic 1a2.svgMusic Staff.svgMusic 1b2.svg Music 1c3.svg

Koji ključevi se danas upotrebljavaju[uredi - уреди | uredi izvor]

Danas se koriste tri vrste ključeva. Njihova imena su:

  1. Treble clef with note.svg G-ključ ili violinski ključ
  2. Bass clef with note.svg F-ključ ili bas ključ
  3. C-ključevi ili vokalni ključevi (sopran, alt, tenor).

Evo kako izgledaju:

a) Alto clef with note.svg altovski ključ.
b) Tenor clef with note.svg tenorski ključ.
Pogledajmo kako se jedna ista nota ili do u prvoj oktavi beleži u pomenuta tri ključa: Music Midlle Do OnSol.jpg Music Midlle Do OnDo.jpg Music Midlle Do OnFa.jpg

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]