En Face

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
En Face
En Face Rijeka 0808.jpg
Nastup sastava En Face na Korzu u Rijeci.
Generalne informacije
Osnivanje 1988.
Rijeka
Žanr(ovi) Rock
Aktivni period 1988. - danas
Diskografska kuća Nema problema, Lobel, Dallas Records
Članovi Sandro Bastiančić
Miroslav Vidović
Samir Šverko
Alen Tibljaš
Bivši članovi Damir Halilić
Boris Reinić
Branimir Gazdik
Diego Manestri
Vlado Simčić
Predrag Jerković
Nagrade
Nagrada Porin za najbolju vokalnu suradnju.

En Face (fr. an fas) riječka je pop-rock skupina koja je osnovana 1988. godine.

U to vrijeme sviraju po brojnim lokalnim manifestacijama (Ri-rock, Gitarijada Z.O. Rijeka), a pojavljuju se i na značajnijim festivalima na području Jugoslavije. Prvi album objavljuju 1991. godine pod nazivom Barock ’n’ Roll. 1994. godine ostvaruju suradnju s riječkim rockerom Damirom Urbanom sa pjesmom "S dlana Boga pala si", za koju 1996. godine dobivaju diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolju vokalnu suradnju[1].

Povijest sastava[uredi - уреди | uredi izvor]

Skupina En Face osnovana je 1988. godine u Rijeci. Prvu postavu sastava činili su članovi Sandro Bastiančić (vokal, bas gitara), Sanjin Eterović (gitara, vokal), Miro Vidović (gitara) i Predrag Jerković (bubnjevi). Za razliku od ostalih riječkih rock skupina u to vrijeme, od početka su se priklonili više gitarističkom popu. Ljubavne teme i lagane melodije, kasnije će ih odvesti na vrhove top lista.

Prve nastupe održavaju po brojnim lokalnim manifestacijama, a vrlo brzo počinju svirati na značajnijim festivalima po prostoru Jugoslavije. Prvih godina kroz sastav je prošlo mnogo muzičara i do 1990. godine u An Faceu su još svirali Damir Halilić (Public), Boris Reinić (Let 3), te Branimir Gazdik i Diego Manestri. Vlado Simcich i Alen Tibljaš kasnije postaju članovi sastava Laufer, dok Bastiančić i Eterović zajedno s Miroslavom Vidovićem i Predragom Jerkovićem ustaljuju postavu an Facea. 1992. godine u ovom sastavu osvajaju treće mjesto na manifestaciji pod nazivom 'Kvarnerska rocl liga '92' u konkurenciji od dvadeset pet sastava, a u ljeto 1993. godine plasiraju se među finaliste prvog 'Art & Music' festivala u Puli.[2].

Izdanja[uredi - уреди | uredi izvor]

1991. godine objavljuju svoj prvi album pod nazivom Barock ’n’ Roll i to je jedno od posljednjih domaćih vinili izdanja. Album osim promocije nije doživio nikakvu nakladu[3]. Krajem 1994. godine En Face u nakladi izdavačke kuće Lobel, objavljuju svoj drugi studijski album pod nazivom S dlana Boga pala si. Na albumu se nalazi istoimena pjesma koju su izveli u duetu zajedno s riječkim rockerom Damirom Urbanom (Laufer). Pjesma je postala njihov veliki hit i 1996. g. za nju su dobili diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolju vokalnu suradnju, a "S dlana Boga pala si" također spada među najizvođenije hitove muzike u Hrvatskoj svih vremena. Nakon dvije godine 1996. An Face objavljuje pop - rock albuma Čitaj 'An fas'. Simboličan naziv albuma dolazi od činjenice da su mnogi ime skupine izgovarali na pogrešan način kao "an fejs" ili "en fas". Album sadrži radio hitove poput "Priča" i "Želio bih da si tu". Slijede albumi U krilu mjeseca i Sve se mijenja koje objavljuju za izdavačku kuću Dallas Records.

2002. godine objavljuju kompilacijski album pod nazivom Best of An Face 12+4 na kojoj se osim "S dlana Boga pala si" nalaze i kompozicije objavljenje za izdavačku kuću Lobel, koja je u međuvremenu bankrotirala pa mnogi obožavaoci nisu mogli nabaviti njihova starija izdanja. Kompilacija osima starih hitova sadrži i četiri nove pjesme. Prva pjesma pod nazivom "Lola", obrada je starog hita riječko-sarajevske skupine Pro arte, koju je napisao Đorđe Novković, a An Face je izvodi s skupinom Blagdan Band. Nove pjesme u potpunost su rađene u njihovom poznatom stilu s naznakama da i dalje prate trendove pa stoga u njima ima i laganih promjena u odnosu na njihov standardni zvuk. O toj promjeni govori Sandro Bastiančić u intervju za muzički internet magazin 'Rirock':

Wikiquote „Pa recimo, u jednoj smo pjesmi pokušali malo eksperimentirati sa zvukovima s kojima do sada nismo radili. Tako pjesma "Treba mi vremena" nije tipično žanrovski naša, prisutni su elementi rythm & bluesa, dakle zvuči više "crnački", plesno, dok je »Lola« malo žešća.[4]
()

Osim standardnih gostiju, na albumu također sudjeluju Iva Močibob i Nikolina Tomljanović iz skupine E.N.I. u pjesmama "Stariji smo jedan dan" i "Treba mi vremena".

2005. godine objavljuju svoj sedmi album Lako je ostati mlad. Album sadrži devet novih pjesama i novu obradu "Tvoje lice". Autori većine materijal su Sandro Bastiančić i Miro Vodović, a najavni singl bio je "Sretan dan". Na snimanju su sudjelovali brojni muzički gosti među kojima je ponovo Vlado Simcich (Laufer), Ana Kabalin (Metrobolik) te Martina Pongrac Štritof (Divas), koja gostuje na pjesmi "Dan kao san". Ostali gosti su Leo Rumora, Amira Hidić (prateći vokali), Daniel Srdoč (harmonika) i Darko Terlević (saksofon). Materijal su počeli snimati u studiju Nene Belana 'Garaža' u Rijeci, a miks i produkcija rađeni su u studiju 'Loud' u Amsterdamu, Nizozemska. Aranžmane za sve stvari napravili su bubnjar Alen Tibljaš i Vedran Križan[5]

Diskografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Albumi[uredi - уреди | uredi izvor]

Kompilacije[uredi - уреди | uredi izvor]

  • 2002. - Best of 12+4 (Dallas Records)

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Dobitnici nagrade Porin, 1996.
  2. Koraljko Pasarić, "MALA enciklopedija hrvatske pop i rock glazbe", Nema problema, Rijeka, 1994. godine, ISBN 963-6352-00-1
  3. Rirock.com - En Face - Lako je ostati mlad - Ri-rock.com - Novi list. Objavljeno 5. srpnja 2005.g.
  4. Rirock.com - Sandro Bastiančić, frontman riječke grupe En Face, govori o kompilacijskom albumu Best of En Face 12 + 4 - Karolina Krikšić - NL/2002/3. Objavljeno 25. listopada 2004.g.
  5. En Face, Dora i pozdravi s mora - Recenzije albuma 20. srpnja 2005.g. srijeda 23:33.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]