Drago Perović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Drago Perović (Gorica kod Trebinja, BiH, 20. rujna 1888. - Zagreb, 6. siječnja 1968.) bio je bosanskohercegovački liječnik i anatom, jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Nakon završetka školovanja u Beču radio jedno vrijeme kao asistent prof. Hochstettera. 1913. biva promoviran Sub auspiciis Imperatoris i tom prilikom prima carski orden.

U studenom 1917. prihvaća vođenje anatomske katedre pri Sveučilištu u Zagrebu postavši time njen prvi predstojnik i osnivač. 12. siječnja 1918. u auli Sveučilišta prof. Drago Perović održava uvodno predavanje "O smjeru nastavnog i znanstvenog rada u anatomiji" čime s radom započinje Medicinski fakultet u Zagrebu. Predavanju su prisustvovali predstavnici državne administracije, sveučilišni profesori, članovi Zbora liječnika Hrvatske i studenti. Perović paralelno osniva i Anatomski institut s muzejskim postavom uključujući osteološku zbirku rastavljenih lubanja, jedinstvenu u svijetu.

Znanstveno se dr. Drago Perović posebno bavio funkcionalnom anatomijom labirinta, nosa i paranazalnih sinusa otkrivši nepoznate anatomske detalje i važne zakonitosti u razvoju tih formacija. U razdoblju u kojem je djelovao i vodio, kroz Zavod je prošlo više od 15 000 studenata medicine.

Od 1925. do 1926. je obnašao dužnost rektora Sveučilišta u Zagrebu, bio je redoviti član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i sudjelovao u pisanju i uređivanju Hrvatske enciklopedije kao glavni urednik područja medicinskih znanosti.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]